4. října poprvé vyjel Orient Expres. Dodnes se jedná o železniční legendu

4. října 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

4. října patří železniční legendě z knih a filmů – Orient Expresu. V tento den roku 1883 se luxusní vlak vydal na první oficiální cestu. Za Orient Expresem stojí zakladatel železniční firmy Georgese Nagelmackerse. Nápad na železniční spojení ze Západu do zemí Orientu dostal při cestách po Spojených státech. Zde cestoval lůžkovými vlaky a díky tomu se mu v hlavě vyrojily myšlenky o mezerách na evropském trhu. Po několika experimentech uzavřel dohody s osmi železničními společnostmi na cestách z Francie do Rumunska. Tam v prvních letech Orient express končil a na cestě do Istanbulu lidé přestupovali na trajekt. Den D pro Orient Expres přišel 4. října 1883.

Na první jízdu z Paříže dostala pozvánku zejména smetánka. Zúčastnilo se jí zhruba třicet lidí, mezi nimi figurovali politici, diplomaté, novináři a ředitelé železnic. Jedním z cestujících byl i novinář českého původu Jindřich Opper.

Orient Expres nejezdil přímo do Turecka. Trať vedoucí přes Srbsko a Bulharsko nebyla totiž dokončena až do roku 1888. Stavbu spustila zejména politická situace na Balkáně a rozpad osmanské říše. Zlatou éru Orient Expresu zajistilo otevření stanice v tehdejší Konstantinopoli. K jejímu otevření došlo v roce 1890. Od té doby si cestující z Paříže mohli vybírat mezi dvěma alternativami. Jízdou s přestupem na loď nebo přímou jízdenku vlakem. Cesta tehdy ale vyšla na čtvrtinu ročního přijmu průměrného Francouze.

Konstantinopoli toto dopravní spojení výrazně pomohlo a přineslo mu investory, diplomaty a umělce. Od 60. let 20. století ztrácel Orient Expres lesk. V roce 1977 se vydal na poslední jízdu z Paříže do Istanbulu.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme