3. října otestovala Velká Británie jadernou zbraň

3. října 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

3. října se stala z Velké Británie jaderná velmoc. V tento den roku 1952 poprvé otestovala jadernou zbraň. Operace nesla název Hurricane. Spojené království se tak hned zařadilo za Rusko, USA a stalo se třetí zemí, která disponuje jadernou zbraní.

Britský jaderný program byl ze začátku více rozvinutý, než ten americký. Se vstupem USA do 2. světové války byl ale překonán a Británie se vzdala svých jaderných ambicí ve prospěch projektu Manhattan. Po válce už Británie ale pokračovala ve vývoji jaderné zbraně sama a to i kvůli obavám, že by mohla ztratit svůj mocenský status. Nový projekt nesl název High Explosive Research, vedl ho Lord Portal.

Klíčovou postavou ve smyslu konstrukce bomby měl William Penney, který zde uplatnil své zkušenosti z projektu Manhattan. Bomba byla podobná americké bombě Fat Man. Měla ale jedno vylepšení a to tzv. levitující jádro. To při výbuchu dodalo čas na vybudování hybnosti.

První britskou jadernou bombu otestovala britská vláda v laguně u australských ostrovů Monte Bello. Bomba byla uložena v lodi, a to více než 2,5 metru pod vodní hladinou. Po odpálení se většina lodi vypařila, části z ní dopadly na zem ve formě žhavých kousků kovu, které pak zapalovaly suchou vegetaci na ostrově. Operace ale proběhla úspěšně a Británie zde provedla ještě jedenáct testů jaderných zbraní.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme