Bylo velmi těžké, když dědeček zemřel, protože jsme se nemohli vrátit do Čech, říká vnučka Karla Zemana

10. října 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Linda Zeman-Spaleny. (Foto: Frekvence 1)

S vnučkou Karla Zemana, Linda Zeman-Spaleny, jsme se v Press klubu bavili o restaurování filmu či muzeu Karla Zemana. Také v rozhovoru pro Frekvenci 1 prozradila, jaký dědečkův film je její nejoblíbenější a co ji při restaurování překvapilo.

Kdo, by neznal fenomenálního režiséra Karla Zemana. Zakladatele československého animovaného filmu. Autor má na svém kontě snímky jako Vynález zkázy, Cesta do pravěku či Baron Prášil. Vnučka Linda Zeman-Spaleny má ráda všechny, ale jeden nejoblíbenější našla. “Je to Ukradená vzducholoď. Takže jsem velmi ráda, že tento film je ten, který se letos restauroval,” sdělila s tím, že právě tento film mohli fanoušci režiséra vidět v plné kvalitě už 4. října na slavnostní premiéře v Lucerně. “Byl to neuvěřitelný výsledek,” dodala.

Restaurování Ukradení vzducholodě doprovázelo překvapení

Restaurování filmu je velmi složitá a náročná práce. “Trvá to tisíce a tisíce hodin vyčisťovat negativ,” řekla Zeman-Spaleny. Se snímkem Karla Zemana to bylo ale komplikovanější. “Například velké překvapení bylo, protože pracujeme přímo z negativu, že byl černobílý, i když film je barevný.” Na tom všem se podílí i maminka Lindy, dcera režiséra, Ludmila Zemanová. “Spolupracovala i z výtvarné stránky na tomto filmu s dědečkem. Takže ona opravdu ví, jak vypadaly barvy. Snažíme se to dát do originální formy, aby byl tak, jako ho lidé viděli v 60. letech,” doplnila s tím, že si moc cení podpory Národního filmového archivu a Státního fondu kinematografie, protože znovuvdechnutí života těmto filmovým skvostům není levnou záležitostí. Aktuálně mají hotové filmy jako Cesta do pravěku, Vynález zkázy, Baron prášil.

“Když jsme emigrovali, rodiče se mě neptali, jestli chci.”

Vnučka Linda se také stará o Muzeum Karla Zemana v Praze na Malé Straně, i když už 40 let žije v Kanadě. Tam emigrovala s tatínkem a maminkou ve svých 12 letech v roce 1984. “Bylo to pro mě moc těžké. Měla jsem k dědečkovi hodně blízko. Bylo mi 12 let, takže mě se rodiče neptali, jestli chci. Ale, ano, bylo mi velice těžko, ale byla jsem ráda, že měl možnost nás několikrát navštívit,” uvedla. Pro celou rodinu to byla velká rána, když se dozvěděli, že Karel Zeman 5. dubna 1989 zemřel. “Bylo velmi těžké, když umřel, protože my jsme se nemohli vrátit do Čech. Takže to bylo pro nás a mojí celou rodinu těžké.” Dnes se sem Linda vrací poměrně často. “Hlavně kvůli muzeu, se kterým neustále spolupracujeme a také máme po dědečkovi dům ve Zlíně, kam jezdíme,” dodala.

Režisér je považován za průkopníka prvních speciálních efektů ve filmové tvorbě a jeho dílo má přesah až za hranice Česka. “Je známý po světě, jeho filmy jsou známé a pořád se setkávám s lidmi, kteří obdivují jeho práci. Třeba v Americe se nové generace s tím setkávají poprvé… To nás velice těší a myslím si, že si to filmy zaslouží, protože nikdy neztratí půvab, i když jsou staré.” To vnučku Lindu Zeman-Spaleny motivuje k tomu, aby nadále pracovali na restauraci filmů Karla Zemana a dělali i další projekty. “Pokaždé, když něco děláme nebo hledáme, tak vždycky najdeme něco nového. Takže je to taková nekonečná práce a láska.”

Koktejl - další články

Doporučujeme