Chcete adoptovat pejska z útulku? Prozradíme vám, co to obnáší

13. března 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Adoptovat pejska z útulku je velice ušlechtilé a adopce se čím dál tím víc propaguje. Jenže vzít si takhle pejska, s sebou nese určitá rizika a není to jen tak. Ovšem o útulkových pejscích koluje spousta pověr. My vám teď spolu s iReceptářem prozradíme, kde je vlastně pravda a s čím se musí v takovém případě počítat.

Jak starého psa si pořídit

Lidé, kteří zatouží po čtyřnohém kamarádovi většinou touží po štěněti. Štěňátko je rozkošné, hebké a málo kdo by chtěl přijít o tuhle fázi chovatelství. Na druhou stranu je se štěňátkem spousta práce a starostí. Takové štěně se musí krmit i pětkrát denně, musí chodit neustále ven, musíte se mu nonstop věnovat, hrát si s ním, vychovávat ho a cvičit.

Takový dospělý pes už je “hotový” a připravený na to být super parťákem do nepohody. Samozřejmě se může stát že ho předchozí majitelé nevychovali nebo vychovali špatně. Pořád ale s takovým pejskem bude méně starostí než se štěňátkem.

Pokud máte doma děti nebo jiná domácí zvířata, měli byste se s potencionálním novým pejskem s útulku nejprve seznámit a zjistit, zda se spolu snesou a nenastane žádný nezvládnutelný konflikt.

Nebojte se psího seniora

Nejmenší šanci na adopci mají psi, kteří jsou starší osmi let. Přitom adoptovat takhle starého pejska má své výhody. Takový pes bývá už klidný a vychovaný. Navíc to není závazek na 10-14 let, ale na kratší dobu, což může spoustě lidem vyhovovat.

Dalším problémem u starších psů je strach lidí, že se se svým kamarádem budou muset příliš brzy rozloučit. Ale zase na druhou stranu dáte možnost takovému pejskovi, aby zbytek svého života prožil ve šťastném a láskyplném domově.

S čím musíte počítat?

Pes z útulku bývá zpravidla očipovaný a naočkovaný. Cena se pohybuje mezi 500 – 3000 korun. Počítejte s tím, že útulek bude chtít vědět, kdo jste, jak žijete, kde bydlíte a jaké zkušenosti se zvířaty máte. Někdy je potřeba vzít vybraného psa několikrát na procházku, než se ukáže, zda si spolu budete rozumět.

Až si ho povezete domů, nezapomeňte na pamlsky a na možnost, že se pejskovi cestou autem může udělat špatně. Doma pro něj mějte připravenou vodu, jídlo, pelíšek a hračky.  Připravte se i na možnost, že útulek bude chtít po čase přijet na kontrolu, aby měli jistotu, že je o psa dobře postaráno.

Koktejl - další články

Doporučujeme