Jak správně připravit kočku na život venku?

10. března 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Máte doma kočičku, která je zvyklá na to, být zavřená mezi čtyřmi stěnami a jen toužebně koukat přes okno ven? Napadlo vás někdy, že byste jí mohli trochu té svobody dopřát a pustit jí zadovádět si ven, ostatně stejně jako mnoho dalších koček? Takové rozhodnutí je třeba pořádně zvážit, protože ne pro každou kočičku je to vhodné. Informace o tom přináší web Zoohit.

Rozhodně není dobré jen tak z ničeho nic otevřít dveře, nechat kočku vyběhnout ven a děj se vůle boží. Pokud se rozhodnete poskytnout kočce volný výběh je několik věcí, na které si musíte dát pozor a několik zásad, jak při tomto velkém kroku vašeho kočičího miláčka postupovat.

  • Pokud jste si kočku právě domů přinesli nebo jste se přestěhovali do nového domova, musíte počkat minimálně jeden měsíc, než ji dovolíte vyběhnout ven. Je to z toho důvodu, aby si kočka na nový domov zvykla a vytvořila si k němu vztah. Jinak se vám už nejspíš nevrátí.
  • Dobře zvažte, co všechno by ve vašem okolí mohlo kočku ohrozit. Ať už to jsou frekventované silnice, bazény, jezírka. Pro kočku mohou představovat nebezpečí i jiná zvířata.
  • Ideálně by měla mít kočka skrz dvířka neomezený přístup zpět do domu. Pokud to není možné, měla by mít v okolí připravený úkryt, který ji ochrání před počasím nebo před psy.
  • Vyzkoušejte, zda vaše kočka slyší na své jméno, je schopná přiběhnout na zavolání nebo alespoň na šustění sáčku s ňamkami.
  • Neměli byste kočku pouštět samotnou ven, pokud není opatřena mikročipem nebo tetováním, podle kterého ji můžete dohledat.
  • Zapomenout ani nesmíte na očkování, které kočka pro pobyt venku potřebuje. Poraďte se s veterinářem, jaké vakcíny jsou vhodné.
  • Pokud bude kočka trávit hodně času venku, nesmí se zapomínat ani na pravidelné odčervení na na prevenci před klíšťaty, hmyzem a roztoči.
  • Určitě kočce na pobyt venku nepořizujte obojek. Mohla by se za něj o něco zachytit a vážně se poranit.

Koktejl - další články

Doporučujeme