Co se odehrává v mozku spících koček?

30. srpna 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Kočičí chování někdy zmátne nejednoho člověka. Jednou velkou záhadou je, co se odehrává v myslích našich kočičích miláčků, když zrovna spí. Podle serveru Gulu.cz jedna studie v roce 1960 zjistila, že kočky modelují stejnou řeč těla, když spí, jako když loví během fáze REM. Tedy, že se jim stejně rychle pohybují oči.

Za výzkumem stojí Michel Jouvet, který provedl studii a zjistil že kočky během spánku například syčí a protahují si záda. Což také dělají při lovu potravy. A tak se domníval, že sní o dalším lovu. V jejich myslích během spánku se ale toho odehrává mnohem více.

Kočky podle Modkata mohou snít i o každodenním životě, jako je hraní s hračkami, jídlo a trávení času se svými páníčky, protože domestikované druhy si zvykly na přísun krmení a neloví. To potvrdila časopisu Reader´s Digest i veterinářka Katy Nelson. Během spánku potřebuje mozek savců uspořádat situace ze dne,” uvedla. “Pokud vyšli ven a uviděli ptáka a další koťátko, tyto situace pravděpodobně hrají v jejich mysli během spánku,” dodala.

Přesto naši chlupatí miláčci mohou mít i noční můry. Podle Modkata se jim ve snu odráží i všechny negativní zážitky, které během dne zažijí. Kočka pak ze spání mňouká, syčí nebo se náhodně hýbe. Přesto byste v takový moment neměli svého kočičího kamaráda budit. Mohli byste ho vyděsit a on by na vás pak mohl i nechtěně zaútočit.

Kočky mají podle Modkata výbornou dlouhodobou paměť. Snění je tak pro ně velmi důležité. Umožňuje jim zpracovat události, které se staly a kategorizují je. Spánek kočkám pomáhá odpočívat a osvěžit mozek pro jejich další aktivitu.

Koktejl - další články

Doporučujeme