Dovolená na Slovensku: Na své si přijdou cyklisté i rodiny s dětmi

30. června 2023·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Dovolená Slovensko.. (Zdroj: Frekvence 1)

Prázdniny jsou za dveřmi a jistě mnoho z vás bude chtít vyrazit někam na dovolenou. Většina má cílovou destinaci někde u vody, najdou se ale i milovníci akčnější dovolené a právě pro vás máme skvělý tip. Vyrazte na prázdniny na Slovensko, kde se rozhodně nudit nebudete.

Kdo by tomu věřil, že u našich blízkých sousedů se dá užít opravdu výjimečná a originální dovolená. My se vydali společně se Slovakia Travel do Žilinského kraje prozkoumat krásy regionů Oravy, Kysuc a Liptova. Zaměřili jsme se na zdejší cyklostezky, turistické atrakce a vodní radovánky. Jaká místa byste tedy rozhodně měli navštívit?

Cyklostezka Trstená – Nowy Targ (Polsko)

Pokud máte rádi jízdu na kolech, tak vám tuto cyklotrasu doporučujeme. Jedná se o velmi pěknou cyklostezku v regionu Orava, která je rekreační a dlouhá 80 km. Při jízdě se můžete kochat nádhernými výhledy na Západní Tatry a díky své nenáročnosti je vhodná i pro rodiny s dětmi. Po cestě najdete i spoustu zastavení k odpočinku nebo ke svačince.

Muzeum Kysucké dědiny

Nedaleko slovenské obce Oravská Lesná se nachází Muzeum Kysucké dědiny ve Vychylovke s historickou lesní úvraťovou železnicí. Kolem dřevěných chaloupek, které jsou součástí muzea v přírodě, se tak můžete projet speciálním vláčkem po železnci, která je z roku 1926. Zajímavostí je její úvraťový systém, s jehož pomocí vlak v minulosti překonával výškové převýšení až 217,69 metrů na krátkou vzdálenost. Také zde bývají i pravidelné ukázky různých lidových tradic. Toto místo tak nadchne určitě malé i velké.

Cyklostezka na Kysucách

Kysuce jsou doslova propletené cyklostezkami. Trasa z Vychylovky do Krásné nad Kysucou je dlouhá 42,82 km a vede nádhernou přírodou. Z počátku na vás čeká větší stoupání, proto doporučujeme méně zdatným jezdcům využít elektrokolo. Po cestě se určitě nezapomeňte zastavit v Osadě Brízgalky, kde jsou k vidění letní dřevěná pastérská obydlí, která sloužila místním k úkrytu, když vyháněli ovce na pastvu v okolí. Osada je známá ale zejména tím, že byla pravidelně v době komunismu sledována STB, protože se zde zdržoval Václav Havel spolu s dalšími disidenty.

Liptov

Nesmíme zapomentou na region Liptov, kde si určitě milovníci turistiky a přírodních památek přijdou na své. Zde se můžete vydat na nejvyšší vrchol Nízkých Tater Ďumbier (2043 m. n. m.). Odtud se vám naskytnou výhledy na všechna pohoří středního a severního Slovenska. Pokud byste se na výšlap necítili, tak si cestu na vrchol můžete zkrátit lanovkou, která vede z Jasné s mezizastávkou na Chopku. V blízkosti střediska se nachází i dvě významné jeskyně – Demänovská jeskyně svobody a Demänovská ledová jeskyně, kde za posledních léta ledu z důvodu teplého počasí výrazně ubylo.

A pokud budete po túře vysílení, tak se vám určitě bude líbit odpočinek v aquaparku Bešeňová, kde se nachází spousta vodních atrakcí i wellness. Takže si na své přijdou nejen děti, ale i dospělí.

Foto: Frekvence 1

Koktejl - další články

Doporučujeme