I dodavatelé chápou, že musejí domácnostem pomoct. Zálohy budou upraveny od listopadu, říká Jiří Gavor

29. září 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

Jiří Gavor. (Foto: Frekvence 1)

Jak to bude s plynem a elektřinou do budoucna? Vrátí se ještě ceny tam, kde byly před krachem Bohemia Energy? O tom si v Press klubu povídala Romana Navarová s analytikem společnosti ENA a výkonným ředitelem ANDE Jiřím Gavorem.

Poškození potrubí značí konec naděje

Znamenají aktuální úniky plynu, které ještě nebyly vyloučeny jako sabotáž, konec naděje, že by do Evropy ještě na začátku topné sezóny mohl plynovodem Nord Stream 1 opět proudit ruský plyn? Na tuto otázku odpovídá konzultant ENA Jiří Gavor. “Vypadá to tak, poškození jsou rozsáhlá a jsou porušena tři ze čtyř trubek. Už jsme zažili nějaké poškození, ale že by došlo najednou ke třem výbuchům, to jsem ještě nezažil. Zřejmě jde o speciální akci technických sil. Vzhledem k válečnému konfliktu na Ukrajině to není ani překvapivé. Ke škodám na infrastruktuře dochází už i na bojišti, jak ze strany Ruska, tak ze strany Ukrajiny. Je to součást války, nejspíš lepší než vraždění lidí,” říká Gavor. “Z hlediska ekologie se to ve srovnání s únikem ropy v minulosti, při kterém dochází k velkému poškození, v množství emisí ztratí. Ani bych to nenazýval ekologickou katastrofou,” dodává.

Pro nás se nic nemění

Tato událost naštěstí pro nás neznamená žádnou změnu v dodávkách plynu, protože Nord Stream 2 nebyl uveden do provozu a Nord Stream 1 také nebyl momentálně v provozu v důsledku sporů. “Co se týče zásobování, znamená to pouze konečnou tečku za možností, že dodávky z Nord Stream 1 budou obnoveny. My budeme nadále zásobeni tak, jak jsme teď. K nám jde norský plyn a směska LNG dodávek. Pro nás je hlavní, že se k nám dostane energetický ekvivalent,” vysvětluje analytik společnosti ENA a dodává, že každá taková mimořádná událost ovlivní trh.“Ceny stouply, ale nedomnívám se, že by šlo o trvalý a zásadní zvýšení. Situace v bilanci zásobování se nemění a přes veškeré napětí mezi Ruskem a západem plyn, který proudí do Evropy, prochází z části Ukrajinou. Pořád ještě nějaký ruský plyn proudí,” konstatuje Jiří Gavor.

Zastropování cen bude platit od ledna 2023

Byly nejasnosti ohledně cenového stropu. Ceny budou reálně zastropovány s účinností od 1. ledna. “Tehdy začnou dodavatelé účtovat cenový strop, který je včetně DPH 6 korun u elektřiny a tři koruny u plynu. Jelikož i dodavatelé chápou, že je potřeba domácnostem co nejdřív pomoct, po dohodě s vládou bude přistoupeno k úpravě záloh už s účinností od 1. listopadu. Nicméně je fakt, že během listopadu a prosince ještě budou účtovány pořád ještě staré ceny,” popisuje optimistické vyhlídky konzultant společnosti ENA.

Pokud se jedná o seniora, který má neuhraditelné zálohy, bude pro něj zastropování cen spásou. Pokud ani to nepomůže, existují podle analytika Gavora ještě další formy pomoci. “Například prostřednictvím úřadu práce, pokud se skutečně jedná o seniora, který má opravdu omezené finanční zdroje,” říká Jiří Gavor. Je možné, že se ceny dostanou zpět tam, kde byly za posledních deset let? “To si bohužel nemyslím, nicméně i tak to vidím optimisticky. Každá válka se jednou přežene a postupně si vybudujeme i alternativní zdroje. Tato krize je velice nepříjemná, ale ceny nepochybně klesnou,” uzavírá host Press klubu Frekvence 1 Jiří Gavor.

Koktejl - další články

Doporučujeme