Jak psi vnímají smrt? Skutečně truchlí, nebo jen přebírají emoce páníčků?

12. ledna 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Na instagramu CNN Prima News se nedávno objevil velice dojemný obrázek pejska, který vedl průvod za rakví své zesnulé paničky. Každý, kdo měl někdy psa, ví, jak moc je odchod čtyřnohého kamaráda strašný a smutný. Co když je to ale naopak? Jak pes vnímá, když mu odejde někdo blízký, ať už je to člen rodiny nebo zvířecí kamarád? Na to jsme se podívali na webu Vše pro pejska a Flowee.cz.

Když smuteční průvod vyprovázel zesnulou Margo Maganovou, která zemřela v 94 letech na své poslední cestě, velkou vlnu dojetí vyvolal její pejsek, který tento průvod vedl a smutně kráčel přímo za autem vezoucí rakev své paničky. Není pochyb o tom, že pejsek svou paničku velice miloval. Uvědomoval si ale v tu chvíli, co se vlastně děje? 

View this post on Instagram

A post shared by CNN Prima NEWS (@cnnprima)

Jak vlastně pejsci vnímají smrt svého páníčka nebo zvířecího parťáka? Aniž bychom se zamýšleli nějak hlouběji, stačí si vzpomenout na film a příběh psa Hačikó. V Japonsku žil muž se svým věrným psem. Ten na svého pána vždy čekal, až se vrátí z práce a chodil mu naproti na vlakové nádraží, kde se vždy opět setkali. Jednoho dne se ale pán nevrátil, protože zemřel. Hačikó se však každý večer vracel ve stejnou dobu na nádraží a na svého milovaného pána neustále čekal. Tento příběh se stal legendou, a dokonce o něm byl natočen film.

Projevy smutku nejsou jedinečné jen u lidí. Lidoopi, delfíni, sloni a ptáci patří k druhům, u kterých bylo pozorováno, že mají se smrtí spojené určité rituály, a zdá se, že truchlí. Podle průzkumu Doktorky Pirroneové vykazovali pejsci změny v chování, pokud jim odešel jejich zvířecí kamarád. Psi v takových situacích méně jedí a hrají si a více spí. Především také více vyhledávají společnost a kontakt s lidmi. Může jít ale také o přenos negativních emocí lidí, kteří pro zesnulého mazlíčka truchlí na pozůstalého psa.

Doktorka Pirroneová prohlásila, že definice “smutku” u psů není stejně jako třeba u malých dětí jednoduchá. “Psi si vytvářejí citová pouta, a proto lze očekávat, že ztráta zvířecího společníka v jejich domácnosti způsobí změny chování, jako jsou ty, které jsme zaznamenali v naší studii. Tedy takové, které běžně interpretujeme jako smutek a truchlení. Samozřejmě na základě našich výsledků stále nemůžeme říci, zda tito psi reagovali pouze na ztrátu psího přítele, nebo na jejich smrt jako takovou, říká doktorka.

Koktejl - další články

Doporučujeme