Karikaturista Miroslav Kemel: Nejhůře se kreslí mladí a krásní. Výborně se kreslí Zeman, Klaus, Babiš a Ovčáček

30. prosince 2021·Koktejl·Iva Pavlousková

karikaturista Miroslav Kemel, Honza Dědek (foto: Frekvence 1)

Humorista, karikaturista a písničkář Miroslav Kemel byl hostem Honzy Dědka v Press klubu Frekvence 1. Při kreslení je vděčný za anomálie v obličeji a výrazné rysy. Humor má rád, když je nedořečený. Od karikatur a novinařiny si utíká odpočinout k hudbě.

Miroslav Kemel vzpomínal na svoji první výstavu na střední škole. Měla velký úspěch i mezi kantory, kteří byli ztvárněni na karikaturách, protože to naštěstí brali sportovně. Kreslené novinařině se začal věnovat až v roce 1991 pro Lidové noviny. Umění vystihnout několika tahy na papíře naše politiky je pro něho jako deníkového karikaturistu nutností.  Bez toho se dá těžko reagovat na to, co se děje v politice. „My jako karikaturistéjsme vděční za jakoukoliv anomálii v obličeji a za jakýkoliv výrazný rys, jako jsou brýle, vousy, knír nebo gesta,“ řekl Miroslav Kemel a dodal:  „Nejhůře se kreslí mladí hezouni a krásné ženy.“  Do moderátora Honzy Dědka si tak trochu rýpnul, že on by se kreslil dobře, ten to však vzal s humorem.

Výborně se mi kreslil vždycky pan prezident Zeman, Václav Klaus a Andrej Babiš,“ řekl Miroslav Kemel. Petr Fiala se zezačátku špatně kreslil, měl úplně jinou image než dnes, byl bez brýlí a na ježka.  Kvůli karikatuře je proto za změnu velmi rád. Pozitivně na karikatury reagoval například Miroslav Kalousek, poprvé kreslíře kontaktoval ještě v pozici ministra financí. Několik kreseb od Miroslava Kemela má i Andrej Babiš. Velké překvapení pro kreslíře bylo, když zjistil, že mnoho jeho výtvorů má i Jiří Ovčáček. „Jiří Ovčáček je jediný, kdo si ode mě nekoupil žádnou kresbu, přitom jich má vystaveno asi nejvíce,“ uvedl a doplnil: „Pochybuji, že kresbám rozumí. Ale kreslí se výborně.“ Kresby kupuje hodně lidí i mimo politiku. Největší zájem mají před Vánoci a převážně o nadčasové a obecné vtipy. „Už 8 let nekreslím na papír, ale přímo do tabletu. Takže to jsou autorské výtisky, které jim podepíšu,“ vysvětlil.

 „Mám rád humor, který není úplně dořečený. Nechávám tam prostor v každé kresbě na dotvoření,“ řekl Miroslav Kemel pro Frekvenci 1. Dodal: „Nebezpečný je to v tom, že si to někdo dotvoří po svém a vtip pochopí úplně jinak, než jsem chtěl.“  Dost často se pak stává, že čtenáři pochopí jeho vtip obráceně nebo tam vnáší něco jiného. Jak to myslel, vysvětluje jenom výjimečně. Drsnější vtipy za hranou, které se nehodí do novin, dává Miroslav Kemel k sobě na Facebook. Pro sebe původně nakreslil i Zemana na kolečkovém křesle v krabici s nápisy Nekrmit a nenalévat. „Nechci prvoplánově nikoho urazit, pokud to má nějaký přesah a obsah, tak si to dovolím nakreslit,“ dodal.

Polohu introverta si kompenzuje jako písničkář, kdy si užívá pospolitosti při vystoupení s kapelou. U písniček si dovolí jít sám do sebe. S kytarou začínal již na střední škole, na akordeon se začal učit v 45 letech a nyní zkouší trubku a foukací harmoniku. „U muziky odpočívám od novinařiny a karikatur. Potom zase od muziky, od divokých jízd a šňůr se rád vracím do svého ticha ke svým politikům,“ uvedl Miroslav Kemel.

 Poslechněte si celý rozhovor: 

Koktejl - další články

Doporučujeme