Jaké nebezpečí na nás číhá ve větvích vánočních stromků?

22. prosince 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

ilustrační foto (Shutterstock)

Jste zastánci umělého vánočního stromku, nebo si rádi přinesete voňavý, živý? Pokud volíte druhou možnost, měli byste něco vědět. Pokud máte doma pejska, nebo nějakého jiného domácího mazlíčka, bylo by dobré, abyste ho od stromku drželi co nejdál. A ne jen z důvodu, abyste ochránili křehké ozdobičky, ale především v jejich vlastním zájmu. S informací přišel Daily Star.

Pokud pohrdáte umělotinami, které někdo považuje za stromek, a vždy si potrpíte na ten živý, se kterým si domů přinesete i vánoční atmosféru, měli byste si uvědomit, že atmosféra není to jediné, co si stromkem můžete domů přinést. Podle Daily Star se ve větvích může schovávat až 25 000 brouků, klíšťat a blech, které se ve stromu ukládají k zimnímu spánku.

Když je však přinesete do teplého domova, probudí se a v kožíškách vašich mazlíčků mohou dělat pěknou neplechu. Nehledě na to, že představa, že se vám najednou v obýváku vyrojí desítky tisíc pavouků, je víc než hororová. “Přestože je krásný smrk ztělesněním tradičních rodinných Vánoc, existuje velká pravděpodobnost, že se v něm během svátečního období ukrývají klíšťata a další nevítaní návštěvníci, kteří by mohli přijít do kontaktu s vámi a vašimi domácími mazlíčky,” sdělil novinářům Chris Socratous ze společnosti Bob Martin, která se specializuje na domácí zvířata.

Ačkoliv pro nás, pro lidi, není většina lesního hmyzu nijak škodlivá, ovšem pro naše chlupaté kamarády představují nepříjemnou hrozbu. Také není vyloučené, že na vás skočí klíště při zdobení vánočního stromku, což může vést až k borelióze.

Koktejl - další články

Doporučujeme