Kočičí spolky po celé republice bojují s penězi a toulavými kočkami. Nejvíce peněz jde na kastrace

4. října 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Práce se zvířaty je sice radost, ale dost často chybí útulkům či spolkům peníze. To je problém i ve spolku Mourek z Prostějova, který v tomto městě pomáhá řešit problém s toulavými kočkami. Informaci přinesl idnes.cz.

V Mourku se starají především o kočky v koloniích. „I tak se nevyhneme tomu, abychom nemuseli přijmout nějaké marody nebo koťata, která to venku nezvládnout. Těm se ale snažíme hned po uzdravení hledat domov,“ říká za spolek Jana Seifriedová pro idnes.cz

Počet nalezených kočiček se ale v poslední době zdvojnásobil. Kolotoč se opět roztáčí. „Už v půl roce jsme měli přes 90 uhrazených kastrací. To jsou ale dospělé kočky, u koťat je to dvojnásobek,“ přiznává Seifredová. Spolek se nyní bojí, aby nespadl do dluhů, a to i přesto že jim pomáhá město.

Spolek Mourek v letošním roce již sice obdržel dotaci ve výši 30 tisíc korun na veterinární ošetření. Od začátku roku ale za veterinární ošetření zaplatil více než 268 tisíc korun, a proto požádal o další příspěvek ve výši 20 tisíc korun. Rada mu vyhověla,“ řekla náměstkyně primátora Milada Sokolová. To ale nestačí na všechny náklady a Mourek je odkázán na pomoc veřejnosti.

Lidé nosí hlavně deky, částečně i krmivo. Město Prostějov pomohl Mourku s nájmem za sklady, ale to nepomůže vyřešit problém s kastracemi. Peníze nejsou problém jen u Mourku v Prostějově, s podobným problémem se potýkají i v dalších městech, třeba v Olomouci či ve Štenberku.

Koktejl - další články

Doporučujeme