Jak přestěhovat kočičku, aby co nejméně trpěla

3. října 2021·Koktejl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Stěhování do nového domova je velice stresující a náročná záležitost. Přesto si ale na těchto starostech se stěhováním spojených můžeme najít něco pozitivního. Přece jenom se na nový domov těšíme a dokážeme se radovat z maličkostí, jako je zabydlování a připravování vašeho nového domova. Pro vaši kočičku to však není nic jiného, než stres. Jak to udělat, aby kočička při zvykání si na nový domov trpěla co nejméně? O tom nás poučil web Hillspet.cz.

Kočky mají silnou vazbu na místo kde žijí, takže stěhování pro ně může být stresovou situací. S uvážlivým plánováním lze však přesun do nového domova bez potíží zvládnout. Samo o sobě stačí, že to je náročný den pro Vás, takže mít o starost méně se rozhodně hodí.

V den stěhování

Před příjezdem stěhovacího vozu umístěte kočku do jedné z místností, nejlépe do ložnice. Dejte na dveře lístek se vzkazem, aby rodina i stěhováci věděli, že dveře mají zůstat zavřeny. Do nového domu nejprve nastěhujte nábytek ložnice.

Do místnosti, ve které svou kočku dočasně zavřete, umístěte do nízko položené zásuvky difuzér syntetického kočičího tvářového feromonu. Jakmile je místnost připravena, můžete do ní dát kočku spolu s pelíškem, miskami na jídlo a na vodu a kočičí toaletou. Dbejte na to, aby dveře zůstaly zavřeny. Zatímco bude kočka zkoumat nové prostředí, měl by s ní v místnosti být někdo z rodiny, je-li to možné.

Po přestěhování nechte kočku prozkoumat i ostatní místnosti, jednu po druhé. Snažte se být co nejklidnější, dáváte tak kočce najevo, že se jedná o bezpečné prostředí. Pokud je Vaše kočka výjimečně úzkostlivá, je lepší ji den před stěhováním umístit do útulku pro kočky a do nového domu ji přivézt až den po nastěhování.

Zabydlování kočky

Alespoň první dva týdny kočku nepouštějte ven, aby si zvykla na nové prostředí. Krmte ji často v malých porcích. Udržujte zvyky z předchozího domu, vytvoříte tak pro kočku známé a navazující prostředí.

Pokud po domě roznesete pach své kočky, bude se cítit bezpečněji. Jemnou bavlněnou látkou (nebo lehkými bavlněnými rukavicemi) kočce otřete tváře a hlavu, z tvářových žláz se na látku přenesou pachy. Potom látkou nebo rukavicemi otřete rohy stěn, nábytku a v okolí dveří ve výšce kočky. Rychleji si zvykne na své nové teritorium. Dělejte to denně, dokud se kočka nezačne sama otírat o předměty.

I nadále používejte difuzér syntetického kočičího tvářového feromonu a postupně jej umísťujte do všech místností v domě.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme