Milostné dovádění chobotnic může trvat i několik hodin. Po páření samice svého druha sežere

7. června 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Proces páření chobotnic může trvat až několik hodin. Párek dvou hlavonožců potkala potapěčka a podvodní fotografka Julie Casey. Pářící se chobotnice pozorovala hodinu a poté se šla naobědvat. Když se do vody opět vrátila, živočichové se stále oddávali sexuálním radovánkám.

Dvě pářící chobotnice potkala fotografka v australském Shire of Mornington Peninsula ve státě Victoria a uvedla, že milostný akt musel trvat několik hodin. “Když jsem na ně narazila, byly už spolu. Sledovala jsem je zhruba hodinu, pak jsem šla domů, převlékla jsem se do suchého neoprenu a dala si oběd. Když jsem se do vody vrátila, stále to probíhalo,” popsala Julie Casey situaci na svém Instagramu. Zde sdílela i video.

Záběry si vysloužily už tisíce zhlédnutí a fotografka na nich zachytila závěrečné chvíle jejich radovánek. “Tohle je poslední minuta. Samička toho už má dost, plácne samce do obličeje a pak odplave,” vysvětlila dívka, která má na zajímavé vodní živočichy štěstí. Nedávno sdílela fotku s čtverzubcem. Rybou, která je známá tím, že se při nebezpečí nafoukne.

Páření chobotnic je podle mořských biologů velmi zajímavý proces. Opravdu může trvat i několik hodin, ale vždy záleží na druhu hlavonožce, jak píše deník Daily Mail. Samci chobotnic disponují tzv. hektokotylem – speciálním chapadlem, které slouží jako přivaděč spermií do samice.

Ty během líhnutí nepřijímají potravu a krátce po narození mláďat uhynou. Podobný osud mají ale i samci. Samička je po páření často usmrtí a sežere. Pokud se tak nestane, samci často po několika měsících uhynou sami. Dá se tak říct, že hodinové milostné dovádění má své opodstatnění. Jedná se o poslední hezké chvilky v jejich životech.

View this post on Instagram

A post shared by Jules Casey (@onebreathdiver)

Koktejl - další články

Doporučujeme