Nemáte takovou, ale bílou? Lidé se černým kočkám brání, přitom mají méně chorob než ty se světlou srstí

17. srpna 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Potvrzeno. Lidé v Izraeli nemají černé kočky v lásce. Přestože na ulici jich v této zemi žije miliony, domov jen tak nenajdou. A může za to právě jejich černý kožíšek.

V Izraeli žije na ulici více než dva miliony koček a další tisíce jich podle Izraelské společnosti pro prevenci týraných zvířat (SPCA) žije v útulcích. Izraelci ty černé ale úplně přejdou. Tmavé kočky mají historicky špatnou pověst, protože v minulosti se tradovalo, že nosí smůlu.

Černá barva je u jiných zvířat spojována se zlem a čarodějnictvím. Podle SCPA je právě toto důvod, proč lidé odmítají takto zbarvená zvířata adoptovat. A to nejen v Izraeli, ale i v zahraničí.

Zdá se, že lidé dávají přednost adopci domácích zvířat se světlejší srstí. Opomíjení jsou nejen černé kočky, ale i psi. Je jedno, kolik je zvířeti let, jakou má osobnost a jak se chová. Světlejší srst je u lidí zkrátka oblíbenější. “Každý den potkám lidi, kteří prostě černé kočky přehlížejí, skoro jakoby neexistovaly,” uvedla ve svém prohlášení pro SPCA Victoria Lofman.

View this post on Instagram

A post shared by make your cat ROYAL 👑👑 (@portraits_in_black)

“Šance na adopci bílých nebo hnědých koček je mnohem vyšší než u černých. Když takovou kočku nabízíme, lidé se nás ptají: “Nemáte nějakou takovou, ale světlou?” říká Lofman. I z tohoto důvodu existuje Den černých koček, který se slaví 17. srpna. Svátek byl zaveden, aby osvětlil, jak úžasné černé kočky jsou a zvýšil povědomí o tom, že na nich není vůbec nic špatného.

Všechno jsou to zastaralé a nesmyslné pověry. “Černé kočky jsou úplně stejné jako zrzavé, šedé, hnědé nebo bílé. Neměli bychom je diskriminovat,” řekl mluvčí SPCA Gadi Vitner. Na černou kočku se sice pohlíží jako na znamení smůly, ale vědci z National Cancer Institute a University of Maryland zjistili zajímavou věc.

Díky mutacím, že je černá kočka opravdu černá, může odolávat některým chorobám. To by tak tmavým kočičkám mohlo pomoct při hledání nových domovů.

Koktejl - další články

Doporučujeme