Odhalte svůj strach pomocí jednoduchého testu. Čeho si všimnete na obrázku jako první?

15. února 2022·Koktejl·Dominika Číčelová

ilustrační foto (Shutterstock)

Nenápadný obrázek má někdy schopnost odhalit naše nejniternější touhy, přání, vlastnosti i nejhlubší nevědomý strach. Ten si mnohdy ani nemusíme uvědomovat, ale tam uvnitř ho někde skrýváme. Strach je přirozenou reakcí na potenciální nebezpečí. Naše psychika se však může něčeho podvědomě obávat i proto, že máme v sobě nevyřešené emoce.

Tady je obrázek v celé své velikosti. Když se na něj podíváte, vaše nevědomí propojí postavy se strachem, a to na základě podprahového vnímání. První věc, kterou uvidíte – zavnímáte, prozradí mnohé o tom, čeho se nejvíc bojíte. Je to snadné, rychlé a funguje to. Co jste spatřili jako první?

Holčička

Pokud byla první postavou, kterou jste na obrázku viděli, malá holčička, vaše obavy plynou z potlačovaných emocí, které pocházejí z vašeho dětství. Existuje mnoho různých událostí, které mohou poznamenat dětskou mysl. Pokud nejsou správně zpracované, mohou se v dospělosti vynořit ve formě obav, závislostí, kognitivních vzorů a nevhodných tužeb.

Vztah s matkou je pro náš emoční vývoj zásadní. Pokud například dítě muselo trávit příliš mnoho času bez přítomnosti matky nebo pokud matka v raném dětství projevovala malou nebo žádnou náklonnost, je možné, že se vše podvědomě promítá ve vašich obavách.

Tímto způsobem se u dítěte může objevit strach z rozhodování nebo převzetí odpovědnosti. Trauma nemusí být v dětství, může vzniknout náhle v kojeneckém věku, nebo dokonce v prenatálním období, během těhotenství nebo porodu.

Motýl

Motýl je jedním ze symbolů, který má obvykle pozitivní význam. Má však také hlubší nevědomý význam. Podle některých interpretací snů je motýl znamením změny a počátků něčeho nového. Jasný a barevný motýl je známkou naděje, nového dění v životě člověka, zatímco bezbarvý motýl je spojen s nerealizovanou příležitostí.

Duchovní význam tohoto symbolu souvisí s posmrtným životem a vede motýla do světa mrtvých. Pokud první věc, kterou jste na tomto obrázku viděli, byl motýl, pak vaše nevědomé obavy plynou ze strachu ze smrti nebo ze strachu ze ztracených šancí. Můžete také odolávat pocitu potlačených emocí ze smutku kvůli ztrátě blízkých lidí.

Jahoda

Jahoda umístěná ve středu obrazu a ve velikosti mnohem větší, než je ve skutečnosti, představuje srdce. Jahoda byla vždy symbolem lásky. Může ale také symbolizovat bolest, kterou láska někdy přináší. Existuje legenda, která říká: Kvůli Adonisově smrti nemohla bohyně Venuše přestat plakat a každá slza, která padla na zem, zplodila jahody. Pokud je první věcí, kterou jste viděli, jahoda, hledáte na vše odpověď ve svém srdci.

Váš největší strach pramení z nevědomého odporu, který máte vůči lásce. Původ tohoto strachu a emocionálního odporu vůči něčemu tak krásnému, jako je láska, pochází často z dětství a z toho, jak vaši rodiče před sebou vyjadřovali své pocity. Může to však také pocházet ze zlomeného srdce v některém z vašich prvních vztahů.

Přehnaná velikost jahody odhaluje, kolik lásky musíte dát. Říká, že v sobě potlačujete tolik lásky, že se bojíte rozdávat, protože si myslíte, že za to budete potrestáni nebo že budete zklamáni.

Pavouk

Pavouka se bojí většina lidí. Jedná se o evoluční mechanismus přežití, díky kterému jsme se báli různých nebezpečných, často jedovatých zvířat. Pavouk jako symbol však proudí z hlubšího nevědomého strachu, strachu, že naše okolí není bezpečné.

Pokud jste na tomto obrázku viděli jako první věc pavouka, znamená to, že vaše nevědomé obavy pocházejí z vaší neschopnosti cítit se v prostředí zcela bezpečně. Zaměřujete se na detaily a snažíte se najít něco špatného a nebezpečného i na těch nejbezpečnějších místech.

Tento pocit vám brání v úplném odevzdání se krásným a šťastným okamžikům a každý plán obvykle až moc promýšlíte. Dost pravděpodobně bojujete s úzkostí a záchvaty paniky. Možná jste byli vychováni mezi lidmi, kteří se příliš trápí, nebo to může být způsob myšlení, který jste si sami vytvořili v průběhu času.

Stromy

Strom je mocným psychologickým symbolem. Jeden z nejlepších psychologických testů hodnotí psychiku člověka podle polohy, v jaké člověk nakreslí strom na kousek papíru. Strom je symbolem našich kořenů a v tomto případě má hlubší symboliku.

Dva stromy tvořící most pravděpodobně znamenají, že v nás existuje vnitřní konflikt, který jsme dosud nebyli schopni vyřešit. Emocionální rozkol, který nemůžeme nijak vysvětlit. Pokud jsou tedy jednou z prvních věcí, kterou jste viděli na obrázku, právě dva stromy, znamená to, že vaše největší obavy plynou z přijetí tohoto nevědomého emocionálního konfliktu.

Bojíte se přijmout část sebe sama a rozvíjíte svou identitu kolem tohoto stínu, který odolává skutečnému spojení se sebou samým. Většina z nás zná své největší pochybnosti a nejistoty. Účinek však není stejný, jako když vám je odhalí někdo jiný. Právě z tohoto důvodu by bylo nejlepší poradit se s odborníkem, protože by vám to mohlo pomoci vidět situaci jinak.

Medvídci

Když je dětem úzko, dost často se pomazlí se svým oblíbeným plyšáčkem. To je jakýsi symbol porozumění, bezpečí a tepla a taky něco, k čemu může dítě utéct. Je to přítel, který nám bezpodmínečně rozumí a který nám dá spoustu lásky a tepla.

Medvídci na tomto obrázku jsou však trochu zkroucení a skutečnost, že jste je viděli jako první, odhaluje něco zajímavého. Bojíte se, že se budete něčeho bát, ale nevíte čeho. Tento strach pramení z nevědomého traumatu, které se pravděpodobně stalo někdy v dětství, z události, kdy jste zažili strach a neměli jste se čím utěšit.

Lebka

Pokud jste první viděli na obrázku lebku, pak jste někdo, kdo se těžko rozhoduje, zvláště když čelíte nějakému velkému a důležitému rozhodnutí. Může to být způsobeno problémy se sebeúctou, proto si velmi často nedůvěřujete, že uděláte správnou věc.

Vaše problémy se sebeúctou mohou pramenit ze skutečnosti, že jste nikdy nebyli dostatečně oceněni svými rodiči a blízkými za své úspěchy a vždy jste měli pocit, že nejste dost dobří. Pokud při tomto testu vidíte lebku jako první, podvědomě se taky můžete bát smrti a vyhlídky, že jednoho dne život skončí. A i když to nedáváte najevo, strach ze smrti vás někdy může psychicky a emocionálně ochromit.

 

Koktejl - další články

Doporučujeme