Kočky a jejich polohy při spaní: Co znamená, když leží v klubíčku nebo břichem vzhůru?

20. září 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Kdo by občas nechtěl mít život jako kočka? Jen jedí, hrají si, mazlí se a spí... a spí. Kočky jsou proslulé jejich láskou ke spánku, a tím, kolik hodin této oblíbené činnosti denně potřebují. Každý majitel moc dobře ví, že kočky jsou vynalézavé, co se týče polohy a místa, které pro svůj šlofík zvolí. Co která poloha znamená? To prozrazuje časopis 100+1.

Podle Vicki Jo Harrisonové, prezidentky Mezinárodního svazu chovatelů koček každá kočičí póza vypráví jiný příběh a vyjadřuje jiné pocity a náladu. Je pravda, že občas jsou ty pózy tak pozoruhodné, že by nad nimi kroutil hlavou i zkušený cvičitel jógy. Naučte se své kočičky lépe znát a uvidíte, že vzájemný vztah se vyšplhá na vyšší úroveň.

V klubíčku

Když kočky spí stočené v klubíčku, chtějí se cítit v bezpečí. Mají to v sobě zakódované už od koček divokých, které si tak spíše udrželi teplo a pro predátory představovaly menší terč.

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Spaní na jedno oko

Tak se lidově říká spánku, při kterém spí jen jedna mozková hemisféra. Polovina kočičího mozku usne a druhá zůstává vzhůru. Tento spánek poznáte tak, že kočičky mají oči jen přivřené.  “Když se kočka snaží spát s napůl otevřenýma očima, nutí ji k tomu její predátorský instinkt, který ji nabádá, že musí být neustále ve střehu, aby mohla reagovat na hrozby,” říká Harrisová.

Jako pecen chleba

Pokud váš kočičí mazlíček zvolí pro spánek právě tuto polohu, znamená to, že vám sice věří natolik, aby ve vaší přítomnosti usnul, ale ne tak, aby nepřestával být ve střehu a mohl kdykoliv rychle vyskočit a utéct. Jedná se o polohu, kdy kočka sedí s předními tlapkami skrčenými pod tělem. Značí to určitou úzkost.

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Položená na boku

Harrisonová věří, že kočky, které rády spí na boku, jsou uvolněné a ve svém domácím prostředí se cítí klidné. “Kočka spící na boku se cítí bezpečně. Věří svému páníčkovi, že ji ochrání,” dodala.

Bříškem vzhůru

Nejen že se jedná asi o tu nejroztomilejší polohu, ale také vás může potěšit, že vám kočka naprosto důvěřuje a cítí se doma naprosto bezpečně. ještě víc, než kdyby spala na boku. Břicho je u koček tou nejzranitelnější částí, kterou vám ani neukážou, pokud vám nedůvěřují, natož aby tak usnuly.

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Rozpláclá břichem dolů

Má-li vaše kočička při spánku připláclé bříško i hlavu k podlaze a packy má roztažené do všech stran, také to značí o její naprosté uvolněnosti. I touto polohou vám dává najevo, že se cítí dobře a v bezpečí.

Spaní na hraně

Kočka, která spí na nějaké hraně. Například na opěradle křesla či pohovky, na zábradlí balkónu nebo schodiště, se může snažit schovat do bezpečí třeba před jiným mazlíčkem. Kočky obecně rády leží na vyvýšených úzkých, dlouhých místech, odkud mohou pozorovat, co se děje kolem.

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Packa přes oči

Poloha s prackou přes oči sice vypadá velmi roztomile, podle Harrisonové jde ale o kočičí signál “nerušit!” “Kočka, která si lehne a bezděčně si zakryje oči, se cítí pohodlně a spí hlubokým spánkem. Je to zároveň znamení, že nechtějí být rušeny. Skrytí hlavy ve tmě jim pomáhá cítit se v bezpečí a chráněny,” říká Vicki Harrisonová.

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Koktejl - další články

Doporučujeme