Přichází nejkouzelnější období roku. Advent je časem naděje, vzpomínání a očekávání

27. listopadu 2022·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Advent patří mezi nejkouzelnější období celého roku. Jeho začátek se každý rok mění. Mělo by to být klidné období, kdy děti otevírají adventní kalendáře, zapalují se svíčky na adventních věncích, peče se cukroví a zdobí se stromeček. Přesto pro spoustu lidí jde o přesný opak. Shánějí vánoční dárky a obchody praskají ve švech. Pojďme se s podcastem Youradio Talk Ozvěny minulosti podívat na jeho historii.

Slovo advent pochází z latinského adventus, což znamená příchod spasitele. Adventní věnec odkazuje ke kruhu, který je symbolem cyklu života a koloběhu roku. Starý rok končí a nový začíná. Kruh, který nemá konec ani začátek, připomíná věčný život a znovuzrození. Tento vánoční symbol se poprvé objevil v Hamburku na počátku 19. stol. v místním sirotčinci. Z počátku to byl velký dřevěný kruh se 23 svíčkami upevněný pod stropem.

První adventní neděle je nedělí železnou a spolu s ní zapalujeme i první svíčku. Její barva by měla být fialová, protože jde o tzv. svíci proroků, která je památkou na ty, kteří předpověděli narození Ježíše Krista. O této neděli děti dostávají i adventní kalendáře s 24 políčky. Každý prosincový den pak otevřou jedno okénko a v něm najdou drobnou sladkost či hračku. Věděli jste, že samotná forma otevírání okének v kalendářích není nahodilá? Má symbolizovat vnitřní otevřenost k ostatním lidem, pro tradice, dobro a Boha.

S první adventní nedělí se do vánočních světýlek oblékají města, vesnice. Na náměstích nechybí vánoční stromečky, ozdobené výlohy, ulice a domy. Se startem adventu se většina z nás těší i na vánoční trhy, za nimiž se s oblibou jezdí také do zahraničí. Adventní čas je také časem pečení vánočního cukroví a vánoček. Což je jeden z tradičních symbolů českých Vánoc.

O druhé adventní neděli neboli bronzové zapalujeme v protisměru hodinových ručiček další fialovou svíčku, tzv. betlémskou. Ta symbolizuje lásku a Ježíškovi jesličky. Je tak čas pro uctění všech vztahů minulých, současných a budoucích.

O třetí adventní neděli zapalujeme třetí svíci, tzv. pastýřskou. Ta vyjadřuje radost z blížícího se konce postního období. Adventní období získává slavnostnější ráz a připomíná, že se blíží oslava narození Páně. Je symbolem přátelství a díků za všechny blízké. V minulosti se v tento den velmi důkladně uklízel celý dům.

O čtvrté neděli zapalujeme poslední svíčku, andělskou, která představuje mír a pokoj. Blíží se završení času adventu a přechod do vánočních svátků. Advent má tedy představovat především čas naděje, je obdobím vzpomínání a také očekávání.

Celý podcast Ozvěny minulosti si můžete poslechnout na Youradio Talk.

Koktejl - další články

Doporučujeme