Psi prožívají ztrátu zvířecího společníka stejně jako lidé

19. března 2022·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Psi podle vědců prožívají ztrátu svého zvířecího společníka stejně těžce, jako když člověk ztratí milovanou osobu. Má to na ně silný dopad a tato zkušenost je dokáže i změnit. Informoval o tom server Flowee.

Doktorka Federica Pirrone z milánské univerzity se dala na výzkum toho, jak psi prožívají ztrátu svého zvířecího společníka. Došla k závěru, že pejsci jsou vysoce emocionální zvířata. “Vytvářejí si velmi těsné vazby se členy své skupiny. To znamená, že mohou být velmi rozrušeni, pokud jeden z nich zemře, a je třeba vyvinout úsilí, které jim pomůže se s tímto utrpením vyrovnat,” uvedla podle Flowee.

Celý průzkum probíhal formou dotazníku a 86 % majitelů uvedlo, že jejich přeživší psi po smrti jiného psa v domácnosti vykazovali změny chování. “Majitelé hlásili, že si psi méně hrají a jedí, více spí a vyhledávají pzornost lidí,” popisuje Pirrone. Za jejich chováním stojí podle vědců to, že smrt blízkého společníka narušila jejich běžnou rutinu. “To potvrzuje zjištění, že pokud se psi během života dělili o potravu, přeživší pes s větší pravděpodobností snížil úroveň svých aktivit a více spal.”

Silnější projevy se pak objevily u jedinců, kteří se zemřelým společníkem měli přátelský vztah nebo šlo o jejich rodiče či potomky. Také je možná emocionální forma nákazy smutku z člověka na zvíře. “Psi si vytvářejí citová pouta, proto lze očekávat, že ztráta zvířecího společníka v jejich domácnosti způsobí změny chování, jako jsou ty, které jsme zaznamenali v naší studii. Tedy takové, které běžně interpretujeme jako smutek a truchlení,” dodala Pirrone s tím, že nemohou přesně určit, zda psi reagovali pouze na ztrátu psího přítele nebo na smrt jako takovou.

Projevy smutku pak netrpí jen lidé, ale například i lidoopi, delfíni, sloni, ptáci. Ti mají dokonce se smrtí spojené určité rituály a zdá se, že i truchlí.

Koktejl - další články

Doporučujeme