Fenka italského vodního psa umí vyhledat lanýže. Majitelka si díky ní přijde na pěkné peníze

16. března 2022·Zábava·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Italský vodní pes nebo také romaňský či romaňovský vodní pes byl v Itálii už v sedmém století díky svému citlivému čichu vyšlechtěn k přinášení vodního ptactva. Teď ho lidé využívají pro vyhledávání lanýžů. Informovala o tom Prima Zoom v pořadu Jedinečná psí povolání.

Psi se při hledání této italské pochoutky osvědčili mnohem lépe, než prasnice. Ty totiž obvykle místo nálezu rozrýpaly a často lanýž spořádaly dříve, než je sběrač stačil sesbírat. Naopak takový vycvičený italský vodní pes místo jen označí. Za to také dostávají vždy odměnu v podobě pamlsku.

Například fena Lolo se hledání lanýžů věnuje podle její majitelky Alany McGee s nadšením. Svoji fenu pravidelně trénuje na hledání molekul pachu, které lanýže vydávají. Ty rostou 30 cm pod zemí u kořenů stromů. Lolo je hledá před sezónou, v létě, protože tou dobou teplý vzduch jejich aroma rozptyluje po okolí.

Majitelka si díky fence dokáže přijít na pěkné peníze. Lanýže jsou tak vzácné, že za kilo se dokáže jejich cena vyšplhat až na 6,5 tisíce dolarů, což je v přepočtu skoro 146 000 korun.

Zábava - další články

Doporučujeme