S odhalenými ňadry budou moci chodit ženy i do bazénu. Zakázat jim to by prý byla diskriminace

11. března 2023·Koktejl·Redakce

Ilustrační foto ( Zdroj: Shutterstock)

V Berlíně budou moci ženy chodit na koupaliště a do bazénu "nahoře bez". Vděčit za to mohou jedné návštěvnici, kterou vykázali ven, protože na sobě neměla vrchní díl plavek. Podle ní se jedná o diskriminaci, protože muži "nahoře bez" chodit do bazénu můžou. Úřad ombudsmana ji dal za pravdu a podmínky koupaliště se budou muset upravit. Informovala o tom agentura DPA.

Mladá žena v Berlíně se obrátila na úřad ombudsmana poté, co byla vykázána z bazénu kvůli odhaleným ňadrům. Považovala to za diskriminaci za to, že je žena. To, že byla “nahoře bez”, nepovažovala za porušení pravidel bazénu, protože muži tak chodí stále a nikdo je z bazénu nevykazuje.

Třiatřicetiletá Němka podle listu Tagesspiegel namítala, že provozovatel bazénu neměl právo ji vykázat kvůli nevhodnému koupacímu úboru. V jejich pravidlech se hovoří pouze o “řádném” oděvu. Provozní řád se o rozdílech pohlaví nijak nezmiňuje. Není tedy jasně definovatelné, co je řádný oděv.

Ombudsman jí později dal za pravdu a rozhodl, že jde o diskriminaci na základě pohlaví. Tento konkrétní bazén nyní změní pravidla tak, aby platila jasně a pro muže a ženy stejně. Znamená to tedy, že ženy už nebudou muset zakrývat svá ňadra. Je otázka, kdo tento pokrokový krok nakonec nejvíce ocení.

Koktejl - další články

Doporučujeme