Těmto potravinám by se vaše kočička měla vyhnout obloukem

22. listopadu 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Jak je známo, kočky mají poněkud mlsný jazýček a jen tak něco nesní. Přesto bychom měli hlídat, co konzumují. Určité druhy potravin jim totiž můžou zdravotně ublížit a způsobit nemalé komplikace. Informoval o tom server MŮJCHLUPÁČ.cz.

Čokoláda

Tato sladká hnědá pochoutka může být pro kočičky toxická. Čokoláda obsahuje alkaloidy a i malý kousek může způsobit komplikace, které mohou vést až k zástavě srdce. Také se mohou objevit poruchy močení, zvracení, dezorientace. Pokud by kočka omylem snědla celou tabulku, tak by to pro ni byla smrtelná dávka. Pokud přeci jen vaše micinka kousek sní, tak se doporučuje vyvolat zvracení a podat aktivní uhlí. Popřípadě pokud má příznaky otravy, vyhledejte veterináře.

Kosti

Vařené kosti, o kterých si lidé většinou myslí, že je kočičky milují, jsou také problémové. Způsobují totiž rány v oblasti žaludku a syrové mají dávicí efekt. Kosti mohou způsobit neprůchodnost či roztrhnutí trávicího traktu. Oproti tomu například jemné rybí kostičky micinka zpracuje dobře, všechny ostatní je dobré podávat v mleté podobě.

Kravské mléko

Může se zdát, že mléko je pro kočku ta největší delikatesa, ale opak je pravdou. Díky laktóze je kravské mléko špatně stravitelné a způsobuje tak zažívací potíže v podobě zvracení či průjmu. Důležité je pro ně jen v období kojení. To ale požívají mateřské mléko, které má specifické složení a nezatěžuje jejich trávicí systém.

Rozinky a hrozny

Rozinky obsahuji nebezpečné toxiny, které u micinek způsobují problémy s funkcí ledvin. Pokud by jich váš miláček snědl hodně, mohlo by dojít až k jejich selhání. To stejné platí u hroznů.

Mezi další potraviny, které byste měli zařadit na varovný seznam, patří například cokoli s obsahem kofeinu, sladkosti s xylitolem, syrová vejce, syrové maso nebo kynuté těsto.

Koktejl - další články

Doporučujeme