Víte, jak seznámit štěně s ostatními pejsky? Poradíme vám

9. listopadu 2021·Koktejl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Asi každý z vás, když si pořídil štěně přemýšlel nad tím, kdy je vhodná doba na to, seznámit vašeho nového člena rodiny s ostatními pejsky. Socializace hraje ve štěněčím věku obrovskou roli. Je vlastně na vás, jak vašemu novému příteli pomůžete s navazováním nových čtyřnohých kamarádů. Informoval o tom server MujChlupac.cz.

Venčení

Nejprve byste si měli ke štěňátku získat důvěru vy sami. První dny jsou pro to klíčové a měli byste je tak trávit společně v klidném prostředí domova a chodit venčit jen na malé procházky. V té době není totiž dobré brát štěně do míst, kde se pohybuje vetší množství psů. Může totiž chytit různá onemocnění, jelikož není ještě očkované. Také se smečka cizích psů může chovat hrubě, a tak by mohl váš malý čumáček přijít k újmě.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Očkování

Očkování je pro pejska nesmírně důležité. Chrání ho před vážnými nemocemi, proto ho nikdy nezanedbávejte. Přesto můžete i před očkováním pomalu štěně socializovat s ostatními. Naučí se tak komunikovat s ostatními a bude s nimi i lépe vycházet v budoucnu. Přesto ho seznamujte jen s jedinci, u kterých jste si jistí, že jsou zdraví.

Štěněčí školka

Zde se vždy klade důraz na to, aby nedocházelo k přenosu onemocnění. Všichni psí návštěvníci tak musí mít základní sadu vakcinace, a to proti psince, paravoviróze a letospiróze. Svého nového kamaráda tak můžete do školky dát většinou už od třetího měsíce věku. Nemusíte se ničeho bát, na klidný chod zde dohlíží kvalifikovaný cvičitel.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Kde hledat čtyřnohé kamarády

Nejlepší je pro to společná procházka se starým známým a během toho určitě vaše štěňátko naváže spoustu nových kontaktů. V pozdějším věku pak dochází k socializaci například na cvičáku nebo na kynologických akcích a srazech. Také není na škodu mrknout na sociální sítě, kde najdete mnoho skupin, které pořádají socializační procházky nebo psí tábory.

Se socializací je tedy ideální začít co nejdříve a postupovat pozvolna. Nejdůležitější je zdravotní a psychický stav vašeho čtyřnohého chlupatého miláčka. Každý páníček přeci touží po tom, aby z něj vyrostl vyrovnaný a přátelský pes.

Koktejl - další články

Doporučujeme