Kolik bude stát pivo? Jeho ceny v Praze rychle rostou

31. srpna 2023·Články·ČTK

Ilustrační foto (Shutterstock)

Pražské restaurace v červenci prodávaly půllitr dvanáctistupňového piva v průměru za 64,30 Kč. Loni to bylo 58,80 Kč, meziročně se tedy cena zvýšila o více než devět procent. Po zvýšení DPH na točené pivo by tak cena mohla příští rok překročit 70 korun.

Ve středu výhled cen zlatavého moku sdělil Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků s odkazem na data z pokladních systémů společnosti Dotykačka, která je poskytuje zhruba 8000 podnikům v Česku. V celé ČR činila v červenci průměrná cena 54 korun, zatímco loni ve stejném období to bylo 49,80. Cena se tak zvýšila o více než osm procent.

Vláda ve svém ozdravném balíčku plánuje přesunout točené pivo z desetiprocentní sazby DPH do základní sazby 21 procent. Pokud by se tedy červencové průměrné ceny již nezměnily, od nového roku by byl po zvýšení DPH na točené pivo celorepublikový průměr zhruba 59 korun za půllitr piva.

Cenu piva mohou zároveň významně ovlivnit také pivovary, které běžně na podzim upravují ceny. Například Plzeňský Prazdroj loni ceny čepovaného piva zvyšoval od dubna o korunu na půllitr a znovu v říjnu, kdy se cena zvedla o 1,70 Kč. Následovaly ho například Staropramen nebo Budějovický Budvar. Pivovary loni úpravy cen zdůvodňovaly hlavně rostoucími cenami energií.

Články - další články

Doporučujeme