Konec Apua v Simpsonových? Důvod jeho pravděpodobného odchodu je bizarní

29. října 2018·Články·Lukáš Vaněk

Zdroj: Reprofoto (YouTube)

Oblíbená postava z animovaného seriálu Simpsonovi, vlastník obchodu Kwik-E-Mart Apu, s velkou pravděpodobností už nebude dále součástí tohoto seriálového fenoménu. Důvodem je skutečnost, že prodavače indického původu dabuje v originálním znění běloch.

Problém se začal řešit v roce 2017, kdy měl premiéru dokument “The Problem With Apu” (Problém s Apuem). V téměř hodinovém filmu se tvůrci zaměřili na skutečnost, že postavu Apua, indického rodáka, který si v USA žije svůj sen a vlastní obchod Kwik-E-Mart, dabuje v originálním znění běloch.

Tvůrce dokumentu Hari Kondabolu na twitteru uvedl, že tímto filmem chtěl vyvolat diskuzi o tom, že postava Apua uráží nejen jeho osobně, ale i jeho komunitu. Ačkoli se Kondabolu narodil v USA, jeho rodiče totiž pochází z Indie. V Simpsonových mu vadí zejména fakt, že vnímání Apua může podporovat zažité stereotypy vůči jihoasijské komunitě a že prodavače dabuje Hank Azaria – běloch. Dále mu vadí, že postava má směšný indický přízvuk, který se snaží Azaria napodobit.

Tvůrce žluté rodinky, Matt Groening, se v dubnovém rozhovoru pro USA Today netajil tím, že ho celá věc s Apuem velmi mrzí. “Myslím, že v naší kultuře nastal čas, kdy lidé rádi předstírají, že jsou uražení,” rýpl si Groening.

Kondabolu však naznačil, že v žádném případě neměl v úmyslu postavu ze seriálu vytlačit. Případný odchod Apua by ho prý mrzel. Studio však podle zákulisních informací opravdu s postavou Apua v budoucnu nepočítá, jak naznačil hollywoodský producent Adi Shankar. “Chystají se (studio Fox) Apua zbavit. Nebudou z toho dělat velkou událost nebo něco podobného, ale zbaví se ho, aby předešli kontroverzi,” uvedl Shankar v rozhovoru pro filmový portál IndieWire.

Apu Nahasapeemapetilon byl součástí seriálu od samého začátku, tedy 30 let. Jeho odchod by určitě mrzel nejednoho fanouška seriálu.

Články - další články

Doporučujeme