Který banán z obrázku byste snědli? Hodně to o vás vypovídá

16. května 2018·Články·Lukáš Vaněk

Banány jsou oblíbeným doplňkem stravy. Záleží na chuti každého z nás, zda preferujeme zelené banány nebo například už hodně zralé, hnědé. Čím je toto ovoce zralejší, tím ztrácí obsah živin. Jaké druhy banánů jsou nejvyhledávanější a čím jsou tělu prospěšné?

Zelené

Tyto nezralé banány jsou bohaté na tzv. rezistentní škrob, který se v tlustém střevu chová jako dietní vláknina. “Rezistentní škrob ve stravě, jako je zelený banán, může snížit riziko vzniku cukrovky tím, že pomáhá při kontrole hladiny cukru v krvi a srdečních chorob tím, že přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi,” uvedla pro server Livestrong dietoložka Jill Corleone. Tento druh škrobu dále snižuje riziko rakoviny tlustého střeva nebo zlepšuje trávení.

Žluté, pevné

Čistě žluté banány jsou bohaté na antioxidanty, které chrání naše tělo před různými onemocněními. Podle nutriložky Addy Bjarnadottir se v takovýchto banánech nachází dopamin, který snižuje riziko onemocnění srdce a degenerativních onemocnění. I když je podle ní o dopaminu známo, že jeho užití u člověka vyvolá v mozku dobrý pocit, tak při požití banánů to tak není. “Dopamin z banánů nepřekročí hematoencefalickou bariéru. Jednoduše působí jako silný antioxidant místo toho, aby změnil hormony nebo náladu,” napsala ve své knize nutriložka.

Žluté s hnědými skvrnami

Zralejší banány nejsou tak zdravé, jako jejich mladší protějšky, ale stále obsahují mnoho antioxidantů. Jsou dokonce sladší než žluté banány a jsou většinou nejoblíbenější volbou, pokud jde o chuť. Skupina japonských vědců prokázala, že banány při této zralosti mohou  bojovat proti rakovině. Zjistili, že skvrnité banány obsahují 8krát větší množství Faktorů nádorových nekróz (TNF) než zelené banány. TNF pomáhá rozbíjet abnormální buňky v našem těle, a to nádorové nádory.

Hnědé

Nejzralejší druh banánu sice už neobsahuje tolik živin, nicméně je bohatý na draslík. Podle institutu Linus Pauling pomáhají potraviny s vysokým obsahem draslíku předcházet například osteoporóze. Starší banány jsou dobré pro ty, kteří mají problém s trávením, protože jsou lépe stravitelné. Jelikož banány směřují ke konci jejich trvanlivosti, začnou ztrácet své živiny. Tyto banány by proto měly být uchovávány v chladničce, aby se minimalizovala další ztráta.

 

Články - další články

Doporučujeme