Květinoterapie má stále více přívrženců! Bachovy esence mohou pomáhat při bolestech nebo při závislosti na tabáku

6. července 2017·Články·Redakce

Květinové esence mohou pomáhat překonat závislost na tabáku nebo pocit bolesti. Přes skepticismus oficiální medicíny si "květinoterapie" získává stále více přívrženců. Je opravdu možné zmírnit úzkost nebo stres několika kapkami esence z divokých květin, kaktusů, stromů, ale také minerálů? K léčivým výtažkům, které vytvořil téměř před sto lety britský lékař Edward Bach, přibývají další, píše italský deník La Repubblica.

O této terapii se nedávno hovořilo v Miláně na mezinárodním fóru. “Od Bachových dob se mnoho věcí změnilo a dnes se na emoce pohlíží jinak,” uvedli organizátoři fóra. Mluvilo se na něm o aktuálním využití Bachových esencí, ale také o výtažcích inspirovaných domorodými tradicemi a používaných v mnoha australských nemocnicích jako přírodní léky proti bolesti, a o dalších léčivých extraktech pocházejících z pouští nebo arktických oblastí.

Edward Bach vytvořil 38 originálních léků rozdělených do sedmi skupin: květiny zmírňující strach, nejistotu, nedostatečný zájem o přítomnost, pocit samoty, přehnanou citlivost, malomyslnost a beznaděj a přehnané obavy o druhé. “Dnes jsou samozřejmě psychické potíže poněkud jiné a existují také stovky druhů esencí. Ty moderní jsou sestavené pro situace, o nichž se tehdy nehovořilo, například pro takové, které souvisejí s instinkty nebo s ženskou energií,” uvádí psychoterapeutka Giusy Messinová.

Metody přípravy esencí a jejich podávání však zůstávají stejné, jak je navrhl Bach: voda s okvětními lístky květin se vystaví na slunce nebo se převaří a pak se takto získaná tekutina smíchá s brandy. “Všechny esence se připravují podle procedur popsaných Bachem a vycházejí z koncepce, že příroda je schopná léčit psychickou disharmonii,” říká Messinová.

Některé studie realizované ve Spojených státech a na Kubě, kde se květinové esence hojně používají, přičítají těmto lékům jistou účinnost při léčbě depresí. Většina vědců je však nanejvýše doporučuje jako placebo. “Poslední výzkumy potvrzují, že náš duševní stav, naše myšlenky, mohou ovlivňovat náš fyzický stav,” zdůrazňuje Messinová.

Mohli bychom tedy předpokládat, že květiny využívají potenciálu mysli a pomáhají dosáhnout účinků přičítaných té které esenci. “Potvrzuje to naše studie realizovaná v nemocnici San Gerardo v Monze s lékem z hlodaše evropského, esence na beznaděj a zoufalství,” připomíná psycholožka.

Mnozí používají například Rescue Remedy, Bachovu krizovou esenci, jako prostředek proti úzkosti bez zvláštních kontraindikací. Studie potvrzují, že květinové esence jsou bezpečné. Prodávají se volně a obvykle se užívají tak, že se v pohárku vody rozpustí jedna nebo více kapek, ale mohou se také rozprašovat, používat do koupele, do svíčky nebo krému. “U mnoha květinových výtažků nejsou kontraindikace, ale v některém případě, při neadekvátním použití, může nastat nevolnost,” říká Messinová.

Proto je vhodné se o používání esencí poradit s terapeutem, který je vyškolen v tomto oboru. Květinové výtažky používají také lékaři a psychoterapeuti, často ve spojení s jinou léčbou. Před několika lety zveřejnila psychiatrička Maria Antonietta Balzolová příručku o svých zkušenostech s Bachovými esencemi. “Ve skutečnosti se květiny nepoužívají pro léčbu psychických onemocnění, můžeme je spíše považovat za podpůrnou formu, užitečný nástroj doprovázející terapii,” dodává Messinová.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme