Meteorologické stanice na šesté nejvyšší hoře světa: V Číně zřídili kuriozitu

10. října 2023·Články·ČTK

Čína umístila meteorologické stanice na šesté nejvyšší hoře světa Čo Oju, která se nachází na hranici Tibetu s Nepálem. Rozšířila tak množství měřicích zařízení v Himálaji s cílem monitorovat ústup ledovců a jeho dopady na místní ekosystém.

Od konce září Peking instaloval pět automatických meteorologických stanic na hoře Čo Oju od nadmořské výšky 4950 metrů až po vrchol, který podle čínských médií dosahuje výšky 8201 metrů, informovala agentura Nová Čína. Podle jiných měření však má Čo Oju 8188 metrů. Čínský tým také poprvé změřil tloušťku ledu a odebral vzorky sněhu a ledu na vrcholu Čo Oju. Prvotní výsledky naznačují, že ledová pokrývka na vrcholu této hory je nejsilnější mezi osmitisícovkami a její tloušťka by mohla přesahovat 70 metrů, napsala agentura Nová Čína.

Čína již dříve instalovala meteorologické stanice také na nejvyšší hoře světa Mount Everest, který se tyčí do výšky 8848 metrů, a na hoře Šiša Pangma, která dosahuje 8013 metrů. „Sledování velehor je důležité, aby bylo možné předcházet katastrofám typu povodní či lavin, které vznikají v důsledku tání ledovců,“ prohlásil výzkumník Jang Wej z čínské akademie věd.

Články - další články

Doporučujeme