Miliardář Janeček: Nejvíc se bojím toho, že jako lidé nebudeme úspěšní. Jsme na křižovatce dějin

18. ledna 2021·Články·Barbora Pisingerová·Bára Nesvadbová

Foto: Frekvence 1

Podle matematika a vizionáře Karla Janečka je v současnosti největším nepřítelem lidské společnosti strach. Ten nám podle něj může ve výsledku ublížit mnohem víc, než covid nebo jiné věci. Právě strach nás totiž drží od sebe a brání nám posunou se vpřed.

Miliardář Karel Janeček se smutkem pozoruje, jak je dnešní společnost na mnoha místech rozdělená. “Já se domnívám, že jsme mnohem méně egoističtí, než to vypadá. Věřím tomu, že jsme lepší lidé, než to vypadá. Neříkám, že jsme dobří, mnozí z nás jsou egoističtí a tak dále. Nicméně většina lidí chce žít v souladu s ostatními. Problém nastává, jakmile mají lidé nesoulad a nerozumí si. A může to být nesoulad, který je jenom zdánlivý. Oni si třeba vůbec vzájemně neporozumí a tím jak mají předsudky, a zvlášť v České republice velmi výrazné, tak vidí často to nejhorší. To znamená, že se může stát, že lidé, kteří kdyby si popovídali a vyjasnili své postoje, tak by mohli být kamarádi, tak se mohou začít z nějakých důvodů nenávidět,” uvedl matematik v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

Nepřítel jménem strach

Právě to je podle Janečka skutečný problém. “Já jednoznačně vnímám strach jako toho největšího nepřítele lidí v dnešní době. A to je to, co nám skutečně hrozí. Ne nějaký covid nebo jiné věci, ale strach je ten náš největší nepřítel. Strach byl samozřejmě historicky důležitý. Aby lidé vůbec přežili, tak museli mít strach. Nicméně je pravda, že základní fyzický strach je z velké části už přežitek,” uvedl.

Jako lidé nebudeme úspěšní

Sám se nejvíc bojí toho, že jako lidstvo selžeme. “Já se nejvíce obávám toho, že jako lidé nebudeme úspěšní. Teď jsme na křižovatce dějin,”nechal se slyšet.

“Poprvé ve známé historii jsme v situaci, kdy není nutné to, aby drtivá většina lidí musela dřít a makat na to, aby malá menšina lidí žila v pohodě. My jsme dneska v situaci, kdy všichni můžeme žít v pohodě. Díky tomu, jaké máme technologie, jaké máme internetové propojení, máme decentralizované kapacity a možnosti. Znamená to, že my v principu můžeme být schopní, když dobře nastavíme funkční společnost, tak jako lidé žít tak, že všichni máme pokryty ty základní materialistické potřeby. To je technologicky možné. Neděje se to, samozřejmě, ale technicky to možné je,” uvedl Janeček.

Články - další články

Doporučujeme