Karel Janeček: Jsme součástí jednoho celku. Cílem lidské evoluce je sjednotit se

9. ledna 2021·Články·Barbora Pisingerová·Bára Nesvadbová

Foto: Frekvence 1

Miliardář Karel Janeček se na svět a na život na něm dívá poněkud svérázně. Mnoho lidí se snaží zabezpečit potřeby hlavně své a svých nejbližších. Podle matematika a vizionáře bychom ale měli jít mnohem dál. Právě spojení všech lidí je podle něj cílem lidské evoluce. Díky němu bychom již dnes byli schopni zabezpečit potřeby každého jedince na planetě.

Karel Janeček vnímá život na Zemi s velkou zodpovědností ke svému okolí.“Jsem přesvědčený o tom, že my jako lidé jsme součástí celku, jakéhosi nadorganismu života, který spojuje nás lidi a koneckonců i další bytosti,” uvedl na Frekvneci 1 v pořadu Press klub s Bárou Nesvadbovou.

Jedno vědomí

“Je naší zodpovědností, abychom mysleli na to, jak tento život, jak tato naše celková bytost může fungovat. Pokud jsme součástí – jako třeba mozkové buňky – jednoho globálního mozku, tak myslím, že je zodpovědné myslet na ten celek. A zároveň to ale přináší tu největší radost, protože pokud člověk žije jen sám pro sebe, tak podle mého přesvědčení nemůže být šťastný,” myslí si Janeček.

A jak to celé vlastně funguje? “Naše představa může být taková, že existuje jedno celkové vědomí, jedno bytí, můžeme mu říkat vesmír nebo Bůh, nebo jak chceme. No a to jedno celkové bytí se mohlo rozdělit a mohlo dobrovolně vytvořit tuto hru na evoluci, na lidskou společnost, a rozdělit své vědomí do jednotlivých částí. A co je extrémně zajímavé, to co se stane nelze nijak jinak zjistit než tím, že se to skutečně prožije, to znamená, že to vědomí možná prožívá samo sebe,” popsal matematik.

Každý jsme tvůrcem svého života

To, že jsme součástí většího celku, ale podle miliardáře rozhodně neznamená, že bychom nebyli pány vlastního osudu. “Moje přesvědčení, moje filosofie je taková, že každý jsme skutečně tvůrcem našeho života, ale to, co se samozřejmě musí řešit, to jsou spory,” nechal se slyšet.

“Když si představíme, že jsme jednotlivé kousíčky toho vědomí, a my teď jdeme proti sobě, no tak samozřejmě to nemůže být. Je tam paradigma svobody, což je skvělé, že každý můžeme zvolit jinak, ale je tam zároveň paradigma konfliktu. Takže když je konflikt, tak ten se nějakým způsobem musí řešit. Vnímám to tak, že cílem naší evoluce je to, abychom se dokázali sjednotit a aby těch konfliktů bylo míň. Jsou důležité, jsou také potřeba, ale aby to byly spíš zdravé konflikty, které motivují lidi k tomu, aby vytvářeli a byli kreativní, než aby byly fatální,” je Janeček přesvěčený.

Články - další články

Doporučujeme