Miliardář Janeček: Máme prostředky na to, aby všichni lidé žili v pohodě. Neděje se tak kvůli negativismu

8. ledna 2021·Články·Barbora Pisingerová·Bára Nesvadbová

Foto: Frekvence 1

Dnešní svět už je natolik vyspělý, že by dokázal zabezpečit potřeby každého člověka na planetě. Podle organizace Hunger Project ovšem každý den umírá přibližně 24 000 lidí hladem nebo hladem způsobenými chorobami. Čím to je? K situaci se pro Frekvenci 1 vyjádřil matematik a vizionář Karel Janeček. 

Matematik a vizionář Karel Janeček (47) se na svět dívá trochu jinak, než řada z nás. Podle něj jsme všichni ve své podstatě součástí jakéhosi většího celku a naší zodpovědností je postarat se o to, aby tento celek dobře fungoval.

Všichni jsme součástí jednoho celku

“Jsem přesvědčený o tom, že my jako lidé jsme součástí celku, jakéhosi nadorganismu života, který spojuje nás lidi a koneckonců i další bytosti. Je naší zodpovědností, abychom mysleli na to, jak tento život, jak tato naše celková bytost může fungovat. Pokud jsme součástí, jako třeba mozkové buňky, jednoho globálního mozku, tak myslím, že je zodpovědné myslet na ten celek. A zároveň to ale přináší tu největší radost, protože pokud člověk žije jen sám pro sebe, tak podle mého přesvědčení nemůže být šťastný,” uvedl v pořadu Press klub Janeček.

Miliardář si nicméně dobře uvědomuje, že se často v praxi děje pravý opak. “Já se nejvíce obávám toho, že jako lidé nebudeme úspěšní. Teď jsme na křižovatce dějin,”je přesvědčený.

Můžeme se postarat o všechny

“Poprvé ve známé historii jsme v situaci, kdy není nutné, aby drtivá většina lidí musela dřít a makat na to, aby malá menšina lidí žila v pohodě. My jsme dneska v situaci, kdy všichni můžeme žít v pohodě. Díky tomu, jaké máme technologie, jaké máme internetové propojení, máme decentralizované kapacity a možnosti. Znamená to, že my v principu můžeme být schopní, když dobře nastavíme funkční společnost, tak jako lidé žít tak, že všichni máme pokryty základní materialistické potřeby. To je technologicky možné. Neděje se to, samozřejmě, ale technicky to možné je,” popsal vědec.

Důvodů, proč se stále nepodařilo nastolit utopii, je podle něj mnoho. Patří mezi ně lidská zaslepenost, egoismus, předsudky a zejména negativismus vůči ostatním.

Vzájemná podpora

Janeček upozornil na několik let starý výzkum Gallupova institutu, podle kterého zhruba 60 % lidí vykonává svoji práci čistě pro peníze. “Ještě horší je, že z toho zbytku většina, nějakých 20 % lidí, dělá svoji práci tak, že pokud může, tak škodí,” uvedl miliardář.

A právě v tom je podle něj kámen úrazu. Jak z toho ven? Podle Janečka je ze všeho nejdůležitější spolupráce, přátelství, svoboda a vzájemná podpora.

Články - další články

Doporučujeme