Miloš Zeman: Zrušit státní svátek kvůli koronaviru by bylo nerozumné a neuctivé

28. září 2020·Články·Barbora Pisingerová

Prezident Miloš Zeman. (Foto: ČTK/Michal Krumphanzl)

V neděli 27. září byl exkluzivně hostem Press klubu na Frekvenci 1 prezident České republiky, Miloš Zeman. Řeč došla mimo jiné také na koronavirus. "Velké město, které se jmenuje Lester, bylo na nějaký času zavřeno do karantény. Nechci nikomu radit, pouze uvádím tento britský příklad," uvedl například v souvislosti se situací v hlavním městě. 

Situace v Praze je v současnosti nejhorší v celé republice. Případů nákazy novým typem koronaviru přibývá a vláda a odborníci proto přicházejí s dalšími a dalšími ochrannými opatřeními. Jednou z možností je také uzavřít do karantény celé hlavní město.

“Velká Británie udělala tragickou chybu, když na rozdíl od nás včas nezareagovala na epidemii koronaviru. No a pak tu chybu musela napravovat. Součástí těchto nápravných opatření bylo například to, že velké město, které se jmenuje Lester, bylo na nějaký čas uzavřeno do karantény, když tam již podruhé propukla epidemie. Já nechci nikomu radit, pouze uvádím tento britský příklad,” vyjádřil se k tématu prezident.

S rušením a omezováním společenských akcí se nabízí také otázka, zda proběhnou tradiční oslavy 28. října. “Byla by ostuda a zbabělost zrušit nejvýznamnější státní svátek kvůli koronaviru. Jsem ochoten připustit, že budou mít ve Vladislavském sále všichni na ústech roušky. Dovedu i připustit, že bude zrušena další akce, která na toto navazuje, to znamená další recepce ve Španělském sále. Ale zrušit kvůli koronaviru státní svátek, to pokládám za nerozumné a neuctivé k naší státní tradici,” je Zeman přesvědčen.

Poslouchejte odborníky

Speciální projev k národu v současnosti prezident neplánuje. Čeká ho ještě několik výstupů v médiích. Přes Frekvenci 1 ale občanům přece jen poslal stručný vzkaz: “Respektujte názory odborníků. Ti svoje téma zaprvé dlouho studovali, zadruhé dlouho praktikovali a rozumí tomu. A nenechte se svést názory amatérů, kteří nic nestudovali a nic nepraktikovali,” doporučil.

A za důležité pokládá i nezapomínat kvůli pandemii na občanskou povinnost. “Já sám druhého půjdu k volbám. Jsou to sice jenom volby senátní a i když si myslím, že Senát je naprosto zbytečný, pokládám za svoji povinnost k těm volbám jít, a budu volit úspěšného ředitele velké nemocnice, protože si myslím, že v Senátu by měl být odborník na zdravotnictví. Já nemohu kázat vodu a pít víno, to znamená sám nejít k volbám a ostatní vyzývat, aby k volbám šli. Základní poselství zní: volte si samozřejmě koho chcete, ale zdvihněte sakra ty zadky. A i když budete mít roušku na ústech, uvědomte si, že když nepůjdete volit, pak může být zvolen někdo, koho vy byste v životě nevolili,” varoval Zeman občany.

Prezidentský Press klub (Foto: Frekvence 1)

Články - další články

Doporučujeme