Jan Švejdar: Ze začátku jsme se snažili lidem domlouvat. Někteří obyvatelé ale opatření dodržovat nebudou

16. listopadu 2020·Články·Barbora Pisingerová

Policejní prezident Jan Švejdar během předání třiadvaceti nových služebních vozidel policistům Královéhradeckého kraje 7. ledna 2020 v Hradci Králové. Foto: ČTK

Pandemie nového typu koronaviru ovlivnila řadu oblastí běžného života a výrazně změnila také fungování české policie. "Některé věci jsme museli začít dělat úplně jinak," uvedl v pořadu Press klub na Frekvenci 1 policejní prezident, generálmajor Jan Švejdar. 

Současná situace se vymyká všemu, na co jsme byli zvyklí. Řadu změn na svém každodenním fungování zažívá i sbor Policie České republiky. “Musíte přemýšlet hodně dopředu. Největší problém je změnit myšlení lidí. Jak v celé společnosti, tak i u policie byla ze začátku taková nálada, že to nic není, že je to jen chřipka,” uvedl v pořadu Press klub policejní prezident, generálmajor Jan Švejdar.

Policie je připravená

“Najednou začali umírat lidé a ve vší úctě a pokoře už jsou i kolem mě lidé, kteří zemřeli. Doufám, že skoro všichni už dneska vidí, že to není taková sranda. Lidé by se podle toho měli začít chovat, ale bohužel ne všichni se chovají tak, jak mají. A možná i proto máme takové problémy,” myslí si.

Vedení policie podle policejního prezidenta počítá s tím, že situace neskončí na týden, ale může trvat ještě nějaký čas. “Počítáme s tím, že ta situace bude trvat třeba rok. A já si troufám říct, že po těch zkušenostech z jara a z podzimu je na to policie připravená a dovede si s tím poradit. Ale některé věci jsme museli začít dělat úplně jinak,” nechal se slyšet.

Pokut za porušení opatření přibývá

V současné době přibývá pokut a správních řízení za porušování vládních ochranných opatření. “Policie ČR má dohlížet na dodržování represivních opatření. Ze začátku jsme se snažili vysvětlovat, proč to tak je, snažili jsme se lidem domlouvat. Po určité době jsme samozřejmě museli přikročit k těm tvrdším represivním krokům, protože na některé dobré slovo neplatí, bohužel. Nás to mrzí, ale my jsme tady od toho, abychom to dodržování skutečně kontrolovali a vymáhali,” vysvětlil Švejdar.

Aby byla ochranná opatření skutečně dodržována a mohla tak mít reálný efekt, musí podle Švejdara policie v poslední době trochu přitvrdit. “Proto začaly padat pokuty, proto začala padat oznámení do správního řízení. A já musím smeknout před svými policisty, protože ta smršť těch opatření byla taková a měnila se tak často, že není jednoduchá věc se v tom orientovat,” pochválil generálmajor muže a ženy zákona.

Vedle nich ovšem neopomněl poděkovat ani občanům, kteří opatření dodržují. “Chtěl bych vyseknout poklonu i 99 procentům občanů České republiky, protože ti to pochopili a chovali se tak, jak mají,” vyjádřil se.

“Samozřejmě pak je tady určitá skupina obyvatel, kteří to dělat nebudou, buď z principu, nebo proto, že to nevědí. Ale my si s nimi poradíme,” je policejní prezident přesvědčený.

 

Články - další články

Doporučujeme