Mýty o nejoblíbenější barvě českých šatníků. Vážně si myslíte, že černá zeštíhluje?

11. července 2020·Články·Redakce

Foto: Shutterstock

Když ráno nevíte, co na sebe, sáhnete po černé, protože s ní nikdy nic nezkazíte. To je teze, která vás možná při nedostatku času uklidní, ale rozhodně nefunguje jako zaklínadlo, které z vás okamžitě udělá štíhlou sexy laňku. I černá se totiž musí nosit s grácií, aby fungovala, protože to, že sluší každému, pravda není.

Černá barva zeštíhluje

Cítíte se teď trochu rozpačitě díky všem těm článkům o tom, že právě černá je univerzální barvou, se kterou nešlápnete nikdy vedle? Spousta žen zásobuje svůj šatník černou proto, že věří v její zeštíhlující účinky. Pravdou je, že pohlcuje světlo, to ale platí jen u matných povrchů. Naopak lesklé šaty vás ještě více rozšíří. Žádaný optický klam ale přináší všechny barvy v tmavých odstínech. Stejného efektu tedy dosáhnete například tmavě fialovou, tmavě zelenou i tmavě modrou. A rozhodně působí rafinovaněji. Závěr? Ano, černá vaši postavu zeštíhlí, ale jakmile si vezmete černé vytahané šaty – nedej Bože se žmolky – tak bude každému jedno, že vypadáte o pár kilo lehčí.

Základem není barva – ale střih

Všechno, co plánujeme zařadit do svého šatníku, by nám už při samotném nákupu mělo zapadnout do koncepce naší osobnosti. Střih, materiál, kombinovatelnost. Tyto tři atributy hrají zásadní roli. Černé koktejlové šaty perfektního střihu a z kvalitní látky z nás udělají hvězdu, oproti tomu vyšisované tmavé triko s vytahanými rukávy, to už je dobré leda k táboráku. Přitom jde pořád o černou, známou jako symbol sofistikované elegance. Jak kdy, nemyslíte? Na černé je navíc každý rok nošení znát a její nejlepší léta netrvají dlouho.

Černá nesluší každému

Co všechno tato barva umí, aniž bychom to možná věděli? Přidává léta, ubere jas a svěžest z obličeje, vrásky jsou díky ní výraznější – a co teprve kruhy pod očima. Vítej, stáří! Jen opravdu výrazným typům s velkýma očima bude tahle barva sedět i ve stáří. Ne nadarmo se označuje jako ideální barva pro Sněhurky – tedy ženy s výrazně tmavýma očima, s tmavými vlasy a kontrastně bílou pletí. Ostatním mnohem víc padne tmavě modrá, vínová, šedá nebo čokoládově hnědá.

Sama o sobě nefunguje

Pozor na to, jak v černé chcete působit. Máte špatný den a přejete si být raději neviditelná? Pak po ní s klidem sáhněte. Chcete působit elegantně? Přidejte zajímavé doplňky, klasickou rudou rtěnku – a vyražte. Vždy je hlavně o to, jak černou sladíte se zbytkem outfitu – včetně líčení. Udělá z vás panenku v koutě, které si nikdo nevšimne, ale také noblesní ženu, která má styl. Není to o barvě, ale o tom, jak s ní naložíte. I černá se totiž brzy přejí, pokud její nositel není kreativní a zvolí ji jen proto, že se říká, že sluší všem.

Někdy je prostě lepší nechat černou doma!

via GIPHY

Články - další články

Doporučujeme