Neriskujte. 6 INFORMACÍ, které byste na Facebooku rozhodně neměli zveřejňovat!

17. května 2017·Články·Redakce

To, že sociální sítě přináší uživatelům celou řadu rizik, už víme dávno. Sdílíme detaily osobního života a možná si ani neuvědomujeme následky přidání třeba jen jedné věty do statusu či fotky do alba.  V čem tohle nebezpečí konkrétně spočívá?

Facebook je v podstatě přehlídka našeho života. Pracovního i soukromého. Tato sociální síť sbírá informace, které se samozřejmě dají zneužít. Proto je důležité jednat s rozmyslem a umět se bránit. Web Independent zveřejnil informace, které pomáhají k udržení větší bezpečnosti uživatelských účtů. Na co si tedy dát pozor?

#1 Telefonní číslo

Tuto položku nevyplňujte, není důležitá a většina přátel mobilní kontakt dávno má. Jakmile zveřejníte telefonní číslo, čekejte masivní útok reklamních agentur. Vymažte ho, chcete-li předejít nepříjemným a nekončícím telefonátům.

#2 Mobilní aplikace

Tato vymoženost nám všem v první řadě krade ohromné množství času, bohužel se ale většina z nás ani pracovně neobejde bez instalace Facebooku do telefonu. Ohrožení vzniká proto, že pokud jste online, udáváte svou polohu a je jednoduché vás kdekoliv vysledovat.

#3 Ne každý patří do Přátel

Svůj seznam v položce “Přátelé” promažte, pokud nechcete ztratit přehled o uživatelích. Přátelé přátel – to je ohraná písnička, ale je důležité ji připomenout – i oni můžou sledovat příspěvky, ve kterých jste označeni, nebo statusy, které vám Přítel ohodnotí či okomentuje.

#4 Reklamní preference

Zkontrolujte, podle čeho se vám zobrazují nabídky a reklamy a upravte seznam svých preferencí ZDE. Zveřejněním data narození budete také ihned zařazeni do určitého okruhu uživatelů a docílíte tak zasílání různých reklam pro vaši věkovou skupinu. Pokud to není nutné, nechte si den narozenin pro sebe a své nejbližší.

#5 Neoznačujte lokalitu

Pokud se rádi chlubíte tím, kde jste zrovna byli nebo kam se chystáte, buďte v tomto smyslu opatrní. Pokud zveřejníte, že se nacházíte kilometry od domova, je to výborný signál například pro zloděje. V zahraničí je dokonce problém s vyplacením pojistky, pokud dojde k vykradení bytu či domu po tom, co jste sami uvedli, že nebude nebo nejste doma.

#6 Zadaná = volná?

Přesto, že se Facebook může tvářit jako výhodná seznamka, neuvádějte svůj stav. Být oficiálně nezadaná může znamenat mnoho otravných zpráv denně od mužů ze všech možných zemí. Nejedna uživatelka měla problém s tzv. stalkerem, který si ji vyhlédl právě na sociálních sítích. Seznámit se je přece stále možné i mimo internetový svět.

Články - další články

Doporučujeme