Novorozenci dárky nenoste, peníze mu raději pošlete do podílového fondu

6. června 2018·Články·Karolína Stránská

S narozením potomka se stále více rodičů zamýšlí nad tím, jak mu naspořit peníze do budoucna. To samé před několika měsíci řešili i čerství rodiče Anička a Vojta Muškátovi z Prahy. Rozhodli se pro pravidelné investování do podílových fondů a k tomu si přidali ještě jednu vychytávku.

Manželé sice splácí hypotéku na byt, ale zvládají si dávat peníze stranou. Chtěli najít takové zhodnocení peněz pro syna, které by příliš nezatížilo jejich rozpočet, ale přineslo skutečné peníze, až bude plnoletý. „Dohodli jsme se na investicích do podílových fondů. Pravidelně mu budeme do fondů posílat 1 500 korun měsíčně, což při 18letém horizontu nakonec spolu s ročním zhodnocením může dát přes půl milionu korun,“ říká třicátník Vojta, který si vše pěkně vybral a spočítal on-line. Syn dostane jenom v pravidelné úložce 324 tisíc korun a zahrneme-li průměrné roční 5% zhodnocení, která dá celkem 184 000 korun, jsme na 520 tisících.

Naspořte dětem na studia. Poradíme vám, jak. 

 

Pravidelnost v odkládání znamená, že Muškátovi nemusí trápit kolísání finančních trhů. V on-line srovnávačích si uvolili fondy, ve kterých jsou už různé druhy investic namíchané. Což je dobré kvůli diverzifikaci, když jeden fond prodělává, jiný vydělává. A přidali i jednu vychytávku. Muškátovi každému z rodiny dali číslo účtu podílového fondu, aby na něj čerstvě narozenému synovi mohl poslat kdykoli jakoukoli částku.

Chcete výhodně investovat. Porovnejte si nabídky na trhu.

Vypadá to jako maličkost, ale během 18 let se jednotlivé položky pěkně sečtou a výsledek bude příjemný. „Když se někdo rozhodne dítěti koupit dárek třeba za tisíc korun, ale bude finančně uvědomělý a raději mu dát menší překvapení za 300 korun a zbývajících 700 korun mu pošle do fondu, uspoří rodině nejen místo v bytě, ale jejich synovi usnadní za pár let finanční start do dospělého života,“ říká novopečený otec.

Články - další články

Doporučujeme