Odjíždíte na dovolenou? Bývalí zloději radí, na co byste neměli zapomenout

5. června 2018·Články·Lukáš Vaněk

Během pobytu na dovolené je byt nebo dům prázdný a lidé častokrát přemýšlí, zda objekt v době jejich nepřítomnosti dostatečně zabezpečili. Na pomoc všem, kteří takto uvažují, přichází dvojice nejpovolanějších, kteří radí jak správně zabezpečit dům - bývalí zloději. Právě ti vyjmenovali 10 tipů, co by měli lidé dělat, pokud jedou na dovolenou.

Vzít si s sebou všechny doklady

Podle někdejšího zlodějského dua vzrostla obliba zlodějů používat cizí kreditní karty nebo pasy. Není to nic těžkého. Proto doporučují, aby všichni, co odcestují na dovolenou, nenechali doma žádný doklad, třebaže jej nepotřebují. Za předpokladu, že se zloději dostanou dovnitř, ať nemají na dosah alespoň toto.

Schovejte si klíče

To samé platí v případě klíčů. Jakmile se zloději dostanou do domu a uvidí na stole ležet klíče, usnadní jim to například otevření garáže nebo jiné části domu, které jsou přístupné pouze na klíč.

Použijte nahrávku štěkajícího psa

Ačkoli to zní poněkud zábavně, někteří zloději si rozmyslí, jestli mají vniknout do domu, odkud se rozléhá psí štěkání. Pár  společností vyrábí takové alarmy, které svým zvukem napodobují psí štěkání, aby odradily potenciální zloděje.

Mějte zámek u dveří

Rovněž banalita, zejména v českých podmínkách, kde jsou dveře od domu či bytu opatřeny klasickým zámkem takřka všude. V zahraničí to však není pravidlem, proto jsou někteří zloději překvapeni, když se s klasickým zámkem setkají. Ne že by byl pro ně nepřekonatelný, ale zabere jim spoustu času a přilákají na sebe akorát pozornost.

Nezveřejňujte informace na sociálních sítích

Obzvlášť na toto bývalí zloději upozorňují. Lidé se chtějí pochlubit kam vyrazí na dovolenou nebo kde se zrovna nachází, což může být pro zloděje znamení, kdy se můžou pustit do akce.

Najměte si zahradníka

Pokud rádi zahradničíte, dávejte si pozor, aby si toho nevšimla podezřelá osoba, kterou jste viděl poprvé. Podle bývalých zlodějů si takto někteří lidé mapují terén a zvyky svých potenciálních obětí. Jakmile zjistí, že nikdo na zahradě není, je to pro ně signál, že nikdo není doma. Proto si, když vyrážíte na dovolenou, najměte někoho, kdo se vám o zahradu postará. Bude to alespoň vypadat, že v domě někdo je.

Nainstalujte si bezpečnostní kamery

Je to jistota, jak alespoň usvědčit zloděje, který se vám dostal do domu a odcizil věci. Nemusí to fungovat vždy, obzvlášť pokud jsou zloději velmi zkušení, ale doporučuje se to.

Kupte si světla aktivovaná pohybem

Pokud se nenacházíte v domě, tak je to velmi účinná zbraň alespoň na to, abyste upoutali pozornost sousedů. Světla reagující na pohyb by mohla zloděje rozrušit.

Investujte do alarmu, klidně i falešného

Alarm patří spolu s bezpečnostními kamerami mezi to nejdražší vybavení, které si můžete pořídit. Bývalí zloději ale také radí, že není od věci si koupit pouze atrapu, která nezkušené zloděje téměř jistě vystraší.

Parapety nastříkejte mazivem

Může to znít trochu legračně, ale je to tak. Podle dua je jeden ze zaručených způsobů jak odradit, nebo alespoň výrazně zpomalit zloděje – což upoutá pozornost kolemjdoucích nebo sousedů -, namazání parapetů a všemožných úchytů nějakým mazivem. Prakticky něco ve stylu filmu Sám doma, kdy se malý Kevin bránil obdobným způsobem. Zabírá to.

Články - další články

Doporučujeme