Paroubek se do ČSSD nevrátí. Pro jeho návrat nezvedl ruku ani jeden člen výboru

19. června 2017·Články·Redakce

Krajský výkonný výbor pražské ČSSD dnes neschválil návrat někdejšího premiéra Jiřího Paroubka do strany. Ruku pro znovupřijetí do ČSSD nezvedl žádný z členů výboru. ČTK to sdělil mluvčí pražské ČSSD Lukáš Henzl. Podle stanov strany musela jako jeho původní organizace případný návrat posvětit právě pražská ČSSD.

Z ČSSD Paroubek vystoupil v říjnu 2011 a založil stranu Národní socialisté – levice 21. století (LEV 21), která však ve volbách neuspěla. Z čela LEV 21 Paroubek odešel v roce 2014. V politice se tehdy rozhodl skončit, aby se mohl věnovat rodině, podnikání, akademické činnosti a veřejně prospěšným činnostem. Teď se chtěl bývalý předseda ČSSD Paroubek stát členem ČSSD v Cerhenicích na Kolínsku, kde si podal přihlášku do strany.

“Souhlas s přijetím Jiřího Paroubka nebyl podpořen žádným členem výkonného výboru. Hlasy jsou rozděleny mezi nesouhlas s usnesením a zdržením se. Efekt je v obou případech stejný,” řekl Henzl. Proti přijetí zvedlo ruku 12 členů výboru, pět se zdrželo a pro nebyl nikdo. Paroubka ke vstupu vyzvali přímo členové cerhenické organizace. Hlasovat o jeho přijetí měli 26. června.

Paroubek, kterému bude v srpnu 65 let, vstoupil do obnovené ČSSD v roce 1989. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi. Do nejvyšší politiky naplno vstoupil v dubnu 2005. Byl premiérem a předsedou strany.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme