Pět nejčastějších CHYB žadatelů o hypotéku

29. května 2018·Články·Karolína Stránská

Sjednání hypotečního úvěru bývá jedním z nejzásadnějších kroků ve finančním životě člověka. A často jediným za celý život. Chybovat při žádost o něj může být fatální, proto je na místě poučit se z chyb, které jiní žadatelé o hypotéku udělali a stále a stále dělají.

  1. Úroková sazba nade vše

Nemálo žadatelů vyřeší svůj záměr tím, že zajdou do své banky a tam zkrátka hypotéku realizují. Pokud patříte k těm, které zajímá, zda neplatíte peníze zbytečně, pak vaše kroky pravděpodobně namíří na internet. Zde se nejrychleji dozvíte, jakou sazbu která instituce nabízí. Nedělejte tu chybu, že se zaměříte jenom na ni. S úvěrem jsou spojené i další náklady, proto má smysl se pídit spíše po RPSN.

Porovnejte si nabídku hypoték a ušetřete.

 

  1. Příliš vysoká splátka

Je přirozené, že se chceme svého dluhu zbavit co nejdříve. Nemělo by to ale být za cenu napnutého měsíčního rozpočtu. Při sebemenším výpadku příjmu se vystavujeme zbytečnému riziku. Přitom dnes není problém natáhnout splatnost hypotéky na co nejdelší dobu, rozdíl ve splátkách odkládat a zhodnocovat a zbavit se hypotéky jednorázově, případně u těch z vás, kdo smýšlíte konzervativněji, jednou ročně udělat mimořádnou splátku – ze zákona máte možnost jednou ročně až 25% původní jistiny umořit.

 

  1. Šibeniční termíny

Nenechte se prodávajícím, realitní kanceláří nebo developerem zahnat do kouta. Hypotéku je možné vyřídit do měsíce, přesto trvejte na dostatečných lhůtách v rezervační nebo třeba kupní smlouvě. Těžko přesvědčíte druhou stranu o potřebě delší lhůty než tři měsíce, zároveň je to ale poměrně obvyklá lhůta.

 

  1. Růžové brýle s rozpočtem

Ať už rekonstruujete nebo stavíte, přifoukněte svůj rozpočet. Hypotéku můžete až z 20 % (někde dokonce 50 %) bez sankce nedočerpat, nikdy ale už hypotéku nenavýšíte – jedině, že byste si vzali novou vyšší hypotéku a tou tu stávající refinancovali. To už ale u většiny bank bude znamenat sankci za předčasné splacení.

Porovnejte si nabídku hypoték a ušetřete.

  1. Chybí plán

Sice poslední z chyb,  zároveň ale ta nejstěžejnější. Ještě než vyrazíte pátrat po nejlepší hypotéce, sedněte si v klidu a zamyslete se nad dalšími 20, 30 lety – co plánujete, co vás může potkat, co se může stát. Vyhněte se neřešitelným situacím, kdy v důsledku vážnější nemoci přijdete nejen o zdraví, ale i střechu nad hlavou, Situacím, kdy sice budete ve svém, ale v příštích 5 letech nebude na relax na dovolené. Počítejte s vytvářením rezerv i na bud

Články - další články

Doporučujeme