Pochod Jihlavou “za umučeného plameňáka” byl zrušen. Organizátor měl strach z rasistických útoků

18. března 2017·Články·Redakce

V Jihlavě se měl konat tzv. pochod za plameňáka. Tragická událost, při níž zvíře zemřelo, se odehrála v jihlavské zoo minulý týden. Tři chlapci ve věku od šesti do deseti let tam zabili plameňáka, když po něm házeli klacky i kameny a pak ho ukopali. Protože tento incident nebyl jediný, obyvatelé Jihlavy se rozhodli uspořádat na vyjádření nesouhlasu s proběhlou událostí pochod. Nakonec k němu ale nedošlo vinou strachu z rasistických útoků.

Erik Mesarč, organizátor zrušené akce, vyjádřil obavu, že by se pochodu mohli zúčastnit pravicoví extrémisté, kteří by v tom ale mohli vidět jen politické zviditelnění. “Padlo třeba jméno aktivisty Martina Konvičky, který, kdyby přijel, mohl by nám vzít otěže z rukou. Z pochodu by se pak mohlo stát něco, co jsme nechtěli,“ uvedl pro web lidovky.cz Mesarč.

Konvička ale takovou možnost popřel jakýkoliv zájem na události popřel. „Případ plameňáka jsem zaznamenal, ale o pochodu slyším prvně,“ řekl.

K události se vyjádřila také jihlavská policie. „Situaci jsme prověřovali, nicméně organizátor od záměru upustil sám,“ řekla její mluvčí Dana Čírtková.

Je pravděpodobné, že pochod bude nahrazen setkáním veřejnosti se zástupci města v prostorách jihlavské zoo nebo v tamním letním kině.

Články - další články

Doporučujeme