Politici uvažují o povinné vojenské službě! Měli by ji znovu zavést? ANKETA

23. ledna 2017·Články·Redakce

Zdroj: shutterstock

Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) opět nastolil téma povinné vojenské služby. A ani další politici nejsou zcela proti. Mladí by zřejmě nechodili na vojnu na dva roky, jako tomu bylo dříve, ale jen na pár měsíců.

“Nejde jenom o to, abychom mladé lidi naučili obraně republiky a nějakým vojenským dovednostem, ale aby se naučili znát svou povinnost bránit svou vlast, když to bude potřeba,” řekl pro TV Nova Čunek.

Senátor Čunek navrhuje vojenské odvody pro chlapce, kterým už bylo 18 let a mají hotovou školu. Mladíci by si už ale nemuseli zvykat na zelenou dva roky, ale jen čtyři měsíce. Téma povinné vojenské služby není cizí ani ministru obrany Martinovi Stropnickému. Do svého volebního programu by  brannou povinnost chtěli podle TV Nova zakomponovat Starostové a nezávislí.

Povinné vojenské odvody byly zrušeny před dvanácti lety. Od konce prosince 2004 přešla obrana České republiky zcela do rukou profesionální armády. V současnosti mohou být občané Česka povoláni do zbraně jen při ohrožení státu nebo ve válečném stavu.

Jste pro obnovení základní vojenské služby? Hlasujte v naší anketě.

[totalpoll id=”163723″]

Články - další články

Doporučujeme