Předvánoční úklid nemusí být hysterie. RADY babiček, které zaručí čistou domácnost a klidné svátky

8. listopadu 2017·Články·Redakce

shutterstock

Už nás pomaličku začíná strašit. Někdo ho vážně nebere, jiný si řekne, že přece uklízí celý rok, tak to před svátky nemusí být tak velké, někteří mu podlehnou a lesknou se i žárovky. Předvánoční úklid nemusí končit hysterií celé rodiny, jde to i systematicky, v klidu a efektivně.

Pravdou je, že naše babičky měl rozhodně více času na to, aby byla domácnost v dokonalém pořádku. Používaly vodu, měly jeden povrch a ne tisíce prostředků a materiálů. Přesto jsou jejich rady platné v každé době. Přesvědčte se o tom společně s námi.

Vezměte to z gruntu

Začněte čištěním odpadů, které zajišťují chod celé domácnosti. Během svátků dostanou právě odpady zabrat nejvíce, a tak by voda z dřezu i umyvadel měla samovolně odtékat co nejrychleji. Pokud se vám zdá, že odtok není v pořádku, nasypte do výlevky asi čtyři lžíce jedlé sody, zalijte octem a nechte deset minut působit. Mezitím nechte vřít vodu a odpad jí prolejte. Levně a rychle je po problému.

Lepkavý prach

V kuchyni vzniká vinou výparů z vaření mastný prach, který zaneřádí horní skříňky, digestoř i vystavené nádobí. Umýt jen tak nejde. Potřebujeme opravdu silný odmašťovač. Babičky dávaly na horní skříňky pečící papír, který není vidět a nasaje všechnu mastnotu, která by jinak dosedala na nábytek.

Nejen k tlačence

Je vaše konvice zanesená vodním kamenem? Převařte v ní ocet a následně samozřejmě vypláchněte čistou vodou, pro jistotu můžete nechat vodu i převařit. Vnitřek nádoby se bude lesknout čistotou. Cítíte pach z ledničky? Naplňte skleničku na “panáka”  octem. Můžete jednotlivé regály vytřít hadříkem namočeným v octu. Pohltí pachy a nic nepříjemného vás po otevření do nosu nepraští. To se v období bramborových salátů, řízků, ryb a polévek hodí dvojnásob.

Na vše zašlé jedlou sodu

Soda má bělící účinek, takže hrnečky, jejichž vnitřek je obarvený od čaje či kávy, nebo zašlé sklenice budou díky ní opět jako nové.

TIP: Na stříbro pastu. Na okna alpu s teplou vodou. Na zrcadlo ocet. Na žvýkačku sprej na pohmožděniny – chladícím přípravkem ji zmrazíme a následně odloupneme.

Články - další články

Doporučujeme