RECENZE: Ambiciózní film Masaryk stojí za vidění hlavně díky Rodenovi!

1. března 2017·Články·Redakce

Film Masaryk

Životopisný film Masaryk českého režiséra Julia Ševčíka o synovi prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka můžeme rozhodně doporučit. Karel Roden v hlavní roli předvádí herecký koncert.

Film, jenž má silně noirové ladění, je pro diváka náročný z hlediska vyprávění. Často překotně skáče z doby před a po Mnichovské dohodě o odstoupení pohraničních území Československa Německu, kdy už byl depresivní Jan Masaryk v americké léčebně. Kdo čeká, že film se zabývá i dodnes nevyjasněnou smrtí syna prvního československého prezidenta, bude zklamán.

“Náš příběh je prostě příběh o bláznovi, který se snažil předejít druhé světové válce,” nechal se slyšet režisér Julius Ševčík, podle něhož se Jan Masaryk v době před rozbitím Československa z konce září 1938 musel jako velvyslanec v Londýně vypořádat s úkoly, které nešlo splnit.

Už jsme si ale zvykli, že se Karel Roden dokáže naopak splnit všechno. Nezklamal ani v roli československého diplomata. S přehledem ztvárnil silné i slabé stránky Jana Masaryka. Divák ale jistě ocení i Oldřicha Kaisera v roli prezidenta Edvarda Beneše.

Snímek jde do kin 9. března, tedy až po udílení českých filmových cen Český lev, kde má 14 nominací. My si troufáme odhadovat, že za hlavní mužský herecký výkon ji zřejmě promění.

Články - další články

Doporučujeme