Revoluce na českém pracovním trhu. Firma Avast nabídne trvalou práci z domova

16. září 2020·Články·Lenka Skrzeczkova

Pavel Baudiš, zakladatel a ředitel společnosti Avast Software. (Foto: ČTK)

Firma Avast, která se v Česku zabývá počítačovou bezpečností se rozhodla u svých zaměstnanců přejít postupně na tzv. home office, neboli práci z domova. Důvodem byla nejprve pandemie koronaviru, ale nakonec firma zjistila, že nepotřebuje aby zaměstnanci do firmy docházeli. Tuto novinku nabídne až 40 % zaměstnancům.

Avast byl z jednou prvních firem, který okamžitě přešel na home office. Zjistilo se, že lidem to dokonce vyhovuje a do práce se vracet nechtějí. „Spousta lidí projevila zájem, že by trvale pracovali z domova,“  řekl zakladatel firmy Pavel Baudiš Seznamzpravy.cz. “Ten, kdo bude chtít v normální situaci chodit do práce a bude mít svůj stůl jako dosud, bude vyčleněný. Řada lidí ale bude mít sdílené kancelářské prostory a budou tam docházet třeba jen jednou, dvakrát týdně. A zbytek dní bude pracovat z domova,“ dodává zakladatel.

Změnu chtějí i samotní zaměstnanci. “Kolem čtyřiceti procent řeklo, že by dalo přednost trvalé práci z domova,“ uvedl Baudiš. Vzniknou sice přebytečné kancelářské prostory, ale podle Baudiše, to tak horké nebude a čísla průzkumu se budou postupně měnit. “Můj odhad je, že až ta pandemie skončí a všechno se vrátí k normálu, tak to klesne na dvacet, pětadvacet procent lidí, kteří by chtěli pracovat z domova,” uvedl pro Seznamzpravy.cz.

Být v kanceláři má ale stále své výhody. Prostory jsou obvykle vybavené klimatizací, v objektu je firemní kantýna a kvalitní pracovní nábytek. Dokonce Avast byl v době pandemie vůči svým zaměstnancům velkorysý a nábytek jim povolil si odvézt domů. Firmě se na trhu dlouhodobě daří. Počet uživatelů se v prvním pololetí letošního roku zvedl a tržby se vyšplhaly přes 9,6 miliard korun.

Co na to Jan Kraus?

 

Články - další články

Doporučujeme