S uklízením buďte opatrní. Čistota může u dětí zvýšit riziko výskytu leukémie

31. srpna 2019·Články·Lukáš Vaněk

Podle britských vědců existuje spojení mezi dokonale uklizenou domácností a zdravím dítěte. Extrémně uklizená domácnost může totiž dětem v budoucnu způsobit leukémii, jak ukázal několikaletý výzkum.

Za vše totiž může mechanismus, který je za vznik leukémie odpovědný. Vědci jej dokázali identifikovat a zjistili, že imunitní systém dítěte je klíčem problému. Systém se totiž nedokáže v úplně čistém prostředí vyvinout natolik, aby se v budoucnu popral s bakteriemi, které by za jiných okolností hravě přemohl.

Ačkoli to může znít jako kovbojka, není tomu tak. Ve své podstatě je závěr práce vědců docela prostý. V dokonale čistém prostředí se imunitní systém dítěte nedokáže vyvinout, protože to není zapotřebí. Jestliže však imunitní systém bude čelit bakteriím, pak si s nimi poradí a bude lépe připravený na další potenciální hrozby.

Výzkum se týkal velkého množství obyvatelstva i laboratorních myší. Testy prokázaly souvislost mezi imunitním systémem a propuknutím nemoci. Spouštěčem jsou totiž bakterie, se kterými se člověk v raném dětství nesetkal, a nemohl si tak vytvořit obranný mechanismus. “Problémem nejsou bakterie, ale jejich nedostatek,“ uvedl pro server deníku The Guardian vedoucí výzkumu Mel Greaves, jenž připomněl, že v takovém případě by ke vzniku smrtelné nemoci mohla pomoci i chřipka.

Články - další články

Doporučujeme