Slavné české osobnosti se fotí s vlaštovkou! Podporují tak opuštěné děti. GALERIE

21. března 2017·Celebrity·Redakce

Kampaň s názvem "Z rodiny doletí dál" na podporu změn v péči o ohrožené a opuštěné děti zahájila dnes iniciativa Dobrý start. Osudy kojenců a batolat, která by měla místo v ústavech vyrůstat ve vlastních či náhradních rodinách, mají připomenout papírové vlaštovky. S nimi se nechalo zatím vyfotit přes pět desítek známých tváří. Zapojit se mohou i další zájemci.

Česko dlouhodobě sklízí kritiku domácích i zahraničních organizací za vysoký počet dětí v ústavech a za roztříštěnost systému péče, která spadá pod tři resorty – práce, zdravotnictví a školství. Podle údajů české pobočky mezinárodní organizace Lumos ve školním roce 2015/2016 pobývalo v ústavních zařízeních 8247 dětí. Z nich 1209 bylo v kojeneckých ústavech, 4270 v dětských domovech a 730 v domovech se školou.

Záměr uzákonit zákaz dávat do ústavů malé děti schválila v roce 2012 tehdejší vláda. Původně měl pro děti do tří let platit už od roku 2014, pro děti do sedmi let pak od loňska. Zatím se ho nepodařilo prosadit. Sobotkův kabinet s návrhem souhlasí, do pololetí by měl mít na stole paragrafy. Do voleb už je ale zřejmě prosadit nestihne. Zástupci iniciativy dnes vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby se zasadil o přijetí změn ještě v tomto volebním období.

“Systém je roztříštěný a špatně se kontroluje i kvalita práce s dětmi. Jsme jeden z posledních států, který péči nesjednotil a který nemá stanovenou věkovou hranici pro umisťování do ústavů. Výzkumy potvrzují, že život v ústavu poškozuje děti na celý život. Rodinu nikdy nenahradí,” uvedla Klára Laurenčíková z vládního výboru pro práva dítěte. Pokud podle ní “nepomůže veřejnost” a na politiky nevyvine tlak, změny se nepodaří prosadit.

Podle Věduny Bubleové z asociace Dítě a rodina, která zastřešuje šest desítek organizací na pomoc rodinám a dětem, měla Sobotkova vláda ke změnám systému jedinečnou příležitost. Ministerstva zdravotnictví, školství a práce spravuje totiž ČSSD, její politici se tak snáz mohli dohodnout. “Propásli jsme historickou šanci, kdy tři resorty byly pod jednou stranou,” podotkla Bubleová.

Do kampaně se zapojila i režisérka Helena Třeštíková. Vyburcoval ji k tomu prý dokument Lindy Jablonské V nejlepším zájmu dítěte. “Za svůj život a práci dokumentaristky jsem se setkala s mnoha smutnými lidskými osudy. Blbé dětství bylo jedním z důvodů trablů a problémů. Toto je cesta, jak pomoci na startu do života, v tom momentu je třeba zasáhnout, neváhat, každý den v zařízení je handicap,” uvedla Třeštíková. Věří, že společný tlak lidí na politiky by mohl přinést změnu systému péče.

Do kampaně se může zapojit kdokoliv. Stačí, když složí z papíru vlaštovku a nakreslí na ni miminko. S vlaštovkou se pak vyfotí a s hashtagem “zrodinydoletídál” bude snímek sdílet na webu kampaně www.dobrystart.cz, facebooku či instagramu. Fotografii už mají třeba herci Ivan Trojan či Aňa Geislerová, zpěvačka Bára Basiková či fotograf Robert Vano, ale také zdravotní sestry z motolské nemocnice a jedna hasičská jednotka.

Zdroj: ČTK

Celebrity - další články

Doporučujeme