Šmírovat vás může počítač i televize. Odborník radí, jak si chránit soukromí. VIDEO

2. března 2017·Články·Redakce

shutterstock

Většina moderních televizí nabízí díky webkameře komunikaci pomocí velmi oblíbených videohovorů. To s sebou ale přináší velké riziko! Jakmile má totiž obrazovka webkameru, přenáší obrázky, které jsou ihned odesílány na internet. Co to znamená? Vaše televize vás sleduje, zatímco vy sledujete vaši televizi.

Kdo na koho se vlastně dívá?

“Jsou to chytré televize, mají operační systém, který je podobný tomu, který máte v mobilním telefonu. Vždycky si uvědomte, že kameru může hacker ovládnout. I když není aktivní – světelný indikátor je vypnutý – tak skrze ni může uživatele sledovat. Na základě obsahu pak můžete být například vydíráni. Zneužít toho můžou také zloději,” řekl v rozhovoru pro Frekvenci 1 expert na kybernetickou bezpečnost společnosti Gordic Miroslav Wolf.

#1 Přelepit zdroj

“Přelepení oka kamery neprůhlednou páskou je dobré řešení. Stále ještě bude snímat hlasy, ale to není tak zásadní. Zabráníte hlavnímu problému – přenosu obrazu, ” doporučuje odborník.

#2 Instalace speciálního ochranného programu

Je nutné aktualizovat operační systém a opravdu dbát na přítomnost účinného ochranného programu. Navštěvujete-li  skrze televizní obrazovku různé webové adresy a používáte ji v podstatě stejně jako notebook nebo telefon, buďte opatrní na to, jaké stránky vyhledáváte. Pokud máte pochybnosti, přidejte daný web v možnostech nastavení vašeho routeru na tzv. blacklist.

#3 Nebuďte stále online

Pokud televizi nepoužíváte, odpojte ji od zdroje internetu. Rozhodně se tím řiďte v případě, že nebudete delší dobu doma.

Články - další články

Doporučujeme