Proč se zdobí vánoční stromek? Historie sahá až do 6. století

23. prosince 2019·Články·Lukáš Vaněk

Zdobení stromečku patří k vánočním tradicím, které se rozšířily do celého světa. Napadlo vás ale někdy, proč se zrovna zdobí stromek? Historie této tradice je starší, než si myslíte.

Historie zdobení vánočního stromku sahá až do 6. století a je spojená se jménem Kolumbána z Bobbia. Tento opat působil v šestém století jako misionář v Bretani a Burgundsku. V roce 573 trávil Vánoce na dvoře u burgundského krále, jemuž ozdobil jedli. Co ho k tomu vedlo?

Burgunďané byli pohani, a tak jim chtěl opat Kolumbán přiblížit svátek narození Ježíše Krista. Na Štědrý den proto ozdobil jedli zapálenými pochodněmi ve tvaru kříže, aby je přivedl ke křesťanské víře.

Ve středověku se však žádná zmínka o zdobení stromků nezachovala. Církev tento zvyk měla údajně za pohanský. To vše trvalo zhruba do konce 16. století. Od té doby se hlavně z oblasti dnešního Německa začaly šířit zprávy o nastrojeném vánočním stromku. Zvyk se rozšířil do Rakouska, Francie a posléze i do Čech.

Vánoční stromeček se objevil v našich končinách, konkrétně poprvé v Praze, v roce 1812. Mohl za to ředitel Stavovského divadla Jan Karel Liebich. Ten byl u lidí natolik oblíbený, že jim chtěl přichystat na Vánoce na svém zámečku v Libni překvapení. A tím právě byl ozdobený vánoční stromek.

Na vánočním večírku jeho přátelé tak mohli poprvé vidět stromeček s několika ozdobami, pod nějž umístil malé dárky a jesličky. O stromku si posléze začala povídat celá Praha a už už se pravidelně objevoval u bohatých rodin. Tehdy ovšem nevypadaly ozdoby jako dnes. Stromky se zdobily například sušenými jablky, ořechy, perníky a barevnými stuhami. I na tu dobu však musely vánoční stromky vypadat nádherně.

Články - další články

Doporučujeme