USA zvažují válku s KLDR, píší americká média

2. března 2017·Články·Redakce

shutterstock/ČTK

Připravovaná strategie Spojených států vůči Severní Koreji připouští možnost vojenského úderu nebo změny režimu v zájmu odstranění hrozby jaderného útoku. Napsal to ve středu list The Wall Street Journal s odvoláním na interní analýzu Bílého domu. Američtí činitelé podle listu o možném vojenském řešení severokorejské hrozby diskutovali i se spojenci USA.

Při únorovém setkání s japonským premiérem Šinzó Abem šéf Bílého domu Donald Trump několikrát řekl, že ve vztahu ke KLDR jsou “všechny možnosti otevřené”, upozorňuje list. Japonci prý pochopili, že součástí těchto možností je i americký vojenský úder na severokorejské cíle.

Mohlo by k němu dojít pravděpodobně v situaci, kdy by se ukázalo, že Pchjongjang je připraven testovat mezikontinentální balistické rakety. Tokio na takový scénář reagovalo se znepokojením, napsal list.

Japonsko a Jižní Korea mají z radikálního posunu americké politiky vůči KLDR obavy, konstatoval The Wall Street Journal. Když Severní Korea letos ohlásila připravenost ke zkoušce mezikontinentální rakety, Trump na twitteru napsal, že “to se nestane”.

Před dvěma týdny svolala náměstkyně bezpečnostního poradce Bílého domu Kathleen McFarlandová poradu, na níž požádala spolupracovníky, aby předložili návrhy na postup vůči KLDR – od možnosti uznat tento stát jako jadernou mocnost až po vojenskou akci proti Pchjongjangu. Rejstřík možností obdržela McFarlandová minulé úterý. Návrhy jsou nyní podrobovány analýze, než budou předány prezidentovi k posouzení, uvedl americký list.

Zdroj: ČTK

 

Články - další články

Doporučujeme