V babyboxu v Plzni se ocitli během 3 hodin dva novorození chlapci

23. července 2017·Články·Redakce

Do babyboxu plzeňské polikliniky v centru města dnes někdo během tří hodin vložil dva chlapce. Prvního ráno v 06:00, druhého v 09:00. Podle zdravotníků by mohlo jít o dvojčata. ČTK to řekl zakladatel české sítě babyboxů Ludvík Hess. Podle fakultní nemocnice je jeden novorozenec ve stabilizovaném stavu a druhý v kritickém stavu.

První byl zabalený jen v županu, druhý do zbytků šedého svetru, jinak nahý. “Hlavní sestra Petra Štenglová si myslí, že je to bratříček, dvojče klučíka odloženého v šest ráno. Pojmenovala ho Luděk, nikoli po mně, ale po manažerovi polikliniky Luďkovi Reiserovi,” uvedl Hess.

Jde o páté dítě z plzeňského babyboxu, letos desáté v zemi. Podle statistik jde o 156. miminko vložené v Česku do babyboxu.
“Prvního dnešního chlapečka jsem pojmenoval Pavel podle ředitele Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Pavla Hrdličky,” uvedl Hess. Tomu ředitel údajně slíbil zřízení babyboxu na stanovišti záchranky v Tachově, v jednom z posledních okresních měst bez babyboxu.

Babybox byl v Plzni zprovozněn v březnu 2011. Jediné zdravotnické zařízení ve městě, které ho bylo ochotné instalovat, byla poliklinika na Denisově nábřeží. Poliklinika nemá lůžkovou část, ale díky pohotovostem je v budově nepřetržitý provoz. Pro odložené dítě přijede záchranná služba.

Mezi nejhlasitější odpůrce babyboxů v Plzni patří primář neonatologického oddělní fakultní nemocnice Jiří Dort. Podle krajské policejní mluvčí Martiny Korandové dnes nemocnice dala policistům na vědomí, že se jí nelíbí stav jednoho dítěte. “Až dostaneme zprávu z vyšetření, tak podle toho budeme postupovat,” uvedla.

Podle administrátora fakultní nemocnice Miloše Nováka je jeden z chlapců ve stabilizovaném a druhý v kritickém stavu. “Pečují o něj lékaři z neonatologického oddělení,” uvedl.

V Česku byl prvně instalován babybox v pražském Hloubětíně v červnu 2005. Je to v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání, ventilace i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Po celém Česku už je jich 70. Mají ale i své kritiky. Tvrdí, že babyboxy odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Zdroj: ČTK

 

Články - další články

Doporučujeme